Αντιδράσεις για την κατάργηση της ανωνυμίας στην καρτοκινητή

Καταγγελίες από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων
Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009 09:40
UPD:10:48
AΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

A- A A+

Aντιδράσεις προκαλεί το μέτρο της κατάργησης της ανωνυμίας για όλους τους κατόχους καρτοκινητών τηλεφώνων που ανακοίνωσε χθες μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/24/1633243.htm .

«Για μέτρο ανέφικτο και χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα» κάνουν λόγο εκπρόσωποι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ενώ υπογραμμίζεται ότι απαιτείται αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας. Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 7 του άρθρου 5 του νόμου 3471/2006, «ο φορέας παροχής διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών οφείλει, στον βαθμό που αυτό είναι τεχνικώς εφικτό, να καθιστά δυνατή τη χρήση και πληρωμή των υπηρεσιών αυτών ανωνύμως ή με ψευδώνυμο. Σε περίπτωση αμφισβήτησης της τεχνικής δυνατότητας της ανώνυμης και ψευδώνυμης χρήσης και πληρωμής των υπηρεσιών αυτών, γνωμοδοτεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων».

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης στο πλαίσιο των χθεσινών του ανακοινώσεων προανήγγειλε ειδική νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση ανωνυμίας του κατόχου καρτοκινητών τηλεφώνων.

Την απόφαση αυτή κατήγγειλε το ΚΚΕ επισημαίνοντας πως «αυτή η ρύθμιση δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση στις φυλακές, καθώς στους κρατούμενους δεν επιτρέπεται η χρήση κινητών τηλεφώνων, (αλλά) εντάσσεται στην υλοποίηση των κατευθύνσεων - αποφάσεων της ΕΕ σχετικά με την παρακολούθηση και αποθήκευση των τηλεφωνικών συνομιλιών και της επικοινωνίας στο internet».

«Είναι ένα ακόμα μέτρο στην αλυσίδα θωράκισης του ευρωενωσιακού κατασταλτικού μηχανισμού που στρέφεται κατά των στοιχειωδών λαϊκών δικαιωμάτων και του εργατικού λαϊκού κινήματος», υπογραμμίζει το ΚΚΕ και καταλήγει: «Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να αποδεχτεί την παρακολούθηση και την καταγραφή των επικοινωνιών του, που επιχειρούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της».

Καταγγέλλουν πρωτοφανείς ενέργειες σε βάρος των κατηγορουμένων

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο εδώλιο πέντε για την απόδραση Παλαιοκώστα-Ριζάι

Στο εδώλιο οι 5 κατηγορούμενοι για την απόδραση Παλαιοκώστα-Ριζάι

Πρωτοφανείς ενέργειες ώστε να δικαστούν χθες τη νύχτα στο αυτόφωρο πλημμελειοδικείο οι πέντε κατηγορούμενοι για την απόδραση των Β. Παλαιοκώστα και Α. Ριτζάι, κατήγγειλαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.

Οι πέντε –ο πιλότος του ελικοπτέρου, τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι και ένας εξωτερικός φρουρός- παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο αυτόφωρο αφού ο εισαγγελέας Πειραιά άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για συμμετοχή σε απόδραση κρατουμένου από σωφρονιστικό κατάστημα από πρόθεση.

Όπως καταγγέλλουν οι συνήγοροι υπεράσπισης, χθες κατεβλήθη προσπάθεια να γίνει η δίκη αργά το βράδυ -όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, τα μέλη του δικαστηρίου ανέβηκαν στην έδρα στις 23:30- χωρίς καν να μπορέσουν να δουν το κατηγορητήριο.

Νέες έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των συνηγόρων και των συγγενών των πέντε κατηγορουμένων προκάλεσε η απόφαση των δικαστών για παράταση της προσωρινής κράτησή τους. Τελικά, έπειτα από αίτημα κατηγορουμένου, η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για σήμερα το μεσημέρι.

Δ. Τσοβόλας: Oι θεσμοί και τα ανθρώπινα δικαιώματα μπαίνουν στο περιθώριο

Δ. Τσοβόλας: Oι θεσμοί και τα ανθρώπινα δικαιώματα μπαίνουν στο περιθώριο

«Εδώ και 35 χρόνια δεν έχω ξαναζήσει τέτοια διαδικασία να αρχίζει αυτή την ώρα, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα», τόνισαν οι δικηγόροι Δ. Τσοβόλας και Κ. Ντάλτας, απευθυνόμενοι προς τους δικαστές του Αυτοφώρου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά.

«Είναι απροσχημάτιστο αυτό που συμβαίνει, βλέπουν τους δικαστές σαν ενεργούμενα», παρατήρησε σε δηλώσεις του στον Αlpha 989 ο κ. Ντάλτας, επικρίνοντας τον υπουργό Δικαιοσύνης για τη στάση του.

Χθες το βράδυ εξάλλου, με απόφαση του υπουργού τέθηκαν σε διαθεσιμότητα δύο αρχιφύλακες, ένας υπαρχιφύλακας και τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού, όπως επίσης και δύο εξωτερικοί φρουροί.

Νωρίτερα, στο Κακουργιοδικείο Πειραιά συνεχίστηκε ερήμην των Β. Παλαιοκώστα-Ριζάι, η δίκη 13 ατόμων που κατηγορούνται για την πρώτη εναέρια απόδρασή τους, τον Ιούνιο του 2006. Στην κατάθεσή του ο κακοποιός Βασίλης Στεφανάκος, ο οποίος ενώ καταζητείτο είχε εκδώσει αστυνομική ταυτότητα στο ΑΤ Πετρούπολης, υποστήριξε ότι δεν είχε καμία σχέση ούτε με την πρώτη αλλά και ούτε με τη δεύτερη απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλβανού συγκρατούμενού του, ενώ επέρριψε ευθύνες για την εμπλοκή του σε αυτή την υπόθεση στους αστυνομικούς. Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί την Τετάρτη το πρωί.

Έρευνες στο στενό κύκλο των δραπετών

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δύο δραπετών. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε συγγενείς και φίλους των Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριτζάι, καθώς και στη γυναίκα που νοίκιασε το ελικόπτερο με το όνομα Αλεξάνδροβα, η οποία όπως εκτιμάται, είναι Αλβανή, φίλη του Ριτζάι http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/24/1633284.htm . Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες για τον εντοπισμό ακόμη μίας γυναίκας, η οποία φέρεται να είναι σύντροφος του Παλαιοκώστα και ζει στη Βουλγαρία.

Την ίδια ώρα έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας στις φυλακές της Πάτρας όπου κρατείται ο μεγαλύτερος αδελφός του, Νίκος Παλαιοκώστας, για το ενδεχόμενο απόπειρας του Βασίλη Παλαιοκώστα να τον απελευθερώσει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή