Μήνυμα Κ. Καραμανλή σε ΠΓΔΜ και Τουρκία

Συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική
Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 11:43
UPD:12:09

«Στα εθνικά μας ζητήματα υπάρχουν απαράβατες κόκκινες γραμμές που δεν αλλοιώνονται δεν παζαρεύονται δεν εγκαταλείπονται», σημείωσε ο κ. Καραμανλής από το βήμα της Βουλής.

A- A A+

Η Ελλάδα θεωρεί αναγκαία τη στήριξη των χωρών στην νοτιοανατολική Ευρώπη, η Ελλάδα στηρίζει έμπρακτα την ευρωατλαντική πορεία όλων των χωρών της περιοχής μας, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την εξωτερική πολιτική.

«Η θέση αυτή», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, «ισχύει και για την ΠΓΔΜ. Είναι αδιάψευστη πραγματικότητα που αποδεικνύει την ισχυρή βούληση συνεργασίας και φιλίας, αλλά υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, ονομασία, προκλητική στάση της ηγεσίας, εθνικισμός που καλλιεργείται στο εσωτερικό τους. Όλα αυτά εξακολουθούν να φράζουν το δρόμο προς το ΝΑΤΟ, δεν μπορούν να περάσουν τις πόρτες της ευρωατλαντικής οικογένειας. Προϋποθέτει λύση στην εκκρεμότητα του ονόματός τους, οφείλουν τα Σκόπια να κάνουν τα αναγκαία βήματα για κοινά αποδεκτή λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας με βάση κοινό γεωγραφικό προσδιορισμό».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Αυξημένη τουρκική προκλητικότητα»

«Είχαμε και έχουμε», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, «σκαμπανεβάσματα που δυσκολεύουν τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Υπήρξε αυξημένη τουρκική προκλητικότητα. Καμία διεκδικητική κίνηση, καμία πράξη αμφισβήτησης σε βάρος των δικαιωμάτων μας δεν έμεινε χωρίς απάντηση. Η Ελλάδα αποδεικνύει ισχυρή βούληση για σταδιακή αποκατάσταση των διμερών σχέσεων».

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γείτονος είναι μακρά διαδικασία, αλλά ως σήμερα δεν έγιναν βασικά απαραίτητα βήματα. Ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Τόσο ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη όσο και η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών θέσεων προϋποθέτουν τη λύση του Κυπριακού. Εμποδίζεται από τα τείχη που ανάμεσα στα άλλα απομονώνουν τους ίδιους τους τουρκοκύπριους».

Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική με εξωστρέφεια και εθνική αυτοπεποίθηση. Θεμελιώδες στήριγμα της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η ενεργός παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής. «Θέλουμε μια Ευρώπη με ενιαία φωνή στα σημαντικά θέματα», ανέφερε επίσης ο Πρωθυπουργός.

«Το κλίμα αβεβαιότητας εντείνεται»

«Διανύουμε εξαιρετικά ταραγμένη εποχή με σοβαρούς κινδύνους που αφορούν στην ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια, τη φτώχια το περιβάλλον και τη συγκυρία στην οικονομική κρίση. Η ανθρωπότητα πλήττεται από τη σφοδρότερη οικονομική θύελλα που αντιμετώπισε από την εποχή του 30. Η επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών δεδομένων συνεχίζεται, η κρίση μεταλλάσσεται το κλίμα της αβεβαιότητας εντείνεται. Σε μια παγκόσμια κρίση δεν μπορεί να υπάρξει λύση παρά μόνο με παγκόσμιες παρεμβάσεις. Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον απαιτείται σταθερή πορεία ευθύνης και αποτελεσματικότητας».

Απαράβατες κόκκινες γραμμές στα εθνικά ζητήματα

«Στα εθνικά μας ζητήματα υπάρχουν απαράβατες κόκκινες γραμμές που δεν αλλοιώνονται δεν παζαρεύονται δεν εγκαταλείπονται. Είναι οι γραμμές από τις οποίες δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Είμαστε αφοσιωμένοι σε στόχους που είναι κοινοί για όλους τους Έλληνες.

Επιδιώξαμε διαρκή αναβάθμιση των σχέσεων μας με όλες τις χώρες της Ευρωπαικής οικογένειας, με τις ΗΠΑ που αποτελούν σύμμαχο, με τη Ρωσία και την Κίνα που βγαίνει δυναμικά στην παγκόσμια σκηνή.

Δώσαμε προσοχή στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε χωρίς τα προβλήματα άλλων χωρών την ενεργειακή εμπλοκή του φ. αερίου.

Είμαστε παρόντες ζυγίζοντας κάθε παράμετρο της συμμετοχής και τις προτεραιότητες της εθνικής μας ασφάλειας.

Η Ελλάδα στην εξωτερική πολιτική με εξωστρέφεια και εθνική αυτοπεποίθηση. Κινούμαστε στη διεθνής κοινότητα με σοβαρότητα και αξιοπιστία.

Θεμελιώδες στήριγμα της διεθνούς θέσης της χώρας είναι η ενεργός και δημιουργική παρουσία στην ΕΕ, θέλουμε να ενισχυθούν περισσότερο οι πυλώνες του ευρωπ. Συστήματος, θέλουμε μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρά προβλήματα λόγω της κρίσης. Μπροστά σε αυτή την έκτακτη κατάσταση η ΕΕ αναζητά κοινές δράσεις για τη σύγκρουση με τα αίτια που την προκάλεσαν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή