Γ. Παπανδρέου: Απέτυχε παταγωδώς η κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 12:17
UPD:12:44

«Εγκαταλείψατε το Ελσίνκι. Διμεροποιήσατε τη συζήτηση με την Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

A- A A+

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Βουλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

«Αποτύχατε παταγωδώς στην εξωτερική πολιτική», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό. Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε την Ελλάδα της ασφάλειας και του μεγαλείου των Ολυμπιακών Αγώνων, μια Ελλάδα αξιοσέβαστη στο διεθνές στερέωμα, ενώ τώρα ο λαός είναι απαισιόδοξος, η διεθνής κοινότητα μάς αγνοεί και μας μνημονεύει μόνο για τα αρνητικά.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Γ. Παπανδρέου: Απέτυχε παταγωδώς η κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική

Γ. Παπανδρέου: Απέτυχε παταγωδώς η κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική

«Εγκαταλείψατε το Ελσίνκι. Διμεροποιήσατε τη συζήτηση με την Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

Aκολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Παπανδρέου:

«Χρόνια τώρα προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα μύθο η δεξιά ότι στα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των κομμάτων. Σήμερα φαίνονται οι διαφορές μας σε μια προσπάθεια, κ. Καραμανλή, να συγκαλύψετε τις αποτυχίες σας στην εξωτερική πολιτική. Αποτύχατε παταγωδώς.

Παραδίδετε μια Ελλάδα με το λαό της απαισιόδοξο τη διεθνή κοινότητα να μας αγνοεί ή να μας μνημονεύει μόνο για τα αρνητικά που συνοδεύουν την κυβέρνησή σας.

Το αίτημα για συναίνεση εξελίσσεται σε μια εργολαβία μεταξύ των δύο δεξιών παρατάξεων γιατί προφανώς θυμόσαστε το σύνθημα ότι η δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά. Το ΠΑΣΟΚ μας οδηγεί σε λύσεις και πατριωτική περηφάνια για την Ελλάδα.

Πιστεύει κανείς σε αυτήν την αίθουσα ότι η επιδείνωση των όρων του διεθνούς δανεισμού, η αύξηση του δημοσιονομικού χρέους δεν επηρεάζουν την αξιοπιστία της άσκησης εξωτερικής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια;

Δεσμεύομαι για πλήρη διαφάνεια στις προμήθειες αλλά θα βάλω τέλος σε κάθε λογική αναξιοκρατίας στις ένοπλες δυνάμεις του τόπου. Δεσμεύομαι να αποκαταστήσω το κύρος και την περηφάνια του έλληνα αξιωματικού.

Για τη μη απόκλιση από το πλαίσιο της ΕΕ: Το πλαίσιο διευρύνεται ή συρρικνώνεται ανάλογα με τη διαπραγματευτική προσπάθεια και ικανότητα.

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στη δαμόκλειο σπάθη της επιτήρησης, επιβεβαίωση της καταστροφικής σας οικονομικής πολιτικής της πενταετίας. Το μόνο που καταφέρατε είναι να βάλετε ξανά βραχνά επιτήρησης της χώρας.

Για το διασυρμό της χώρας δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο ιδιοτελής σας μικροκομματισμός και η ανικανότητά σας.

Πάνε περίπατο επί ημερών σας οι λεπτές κόκκινες γραμμές. Και σήμερα αναρωτιέστε προς τι η επιθετικότητα της Τουρκίας. Η εξωτερική πολιτική δεν είναι οι τυπικές παρουσίες αγκαρίας στα συμβούλια κορυφής με δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση. Η απραξία ελλοχεύει κίνδυνο.

Όσο η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τα νέα δεδομένα στην Μ. Ανατολή, όσο δεν έχει λόγο για τα Βαλκάνια, όσο δεν συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά, όσο δεν βρίσκεται στην πρωτοπορία για τον αφοπλισμό, τόσο και θα μας προσπερνά η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η ακυβερνησία έχει οδηγήσει στην ευρωπαϊκή μας περιθωριοποίηση. Η Ελλάδα έχει γίνει ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος μιλήσατε για τυφλή αποδοχή των ευρωπαϊκών δεδομένων. Εμείς διεκδικούμε άλλες επιλογές.

Έχουμε προτείνει να πάμε σε εκλογές, σε κάθε περίπτωση οι ευρωεκλογές προσλαμβάνουν έναν διπλό πολιτικό χαρακτήρα θα δώσουμε σαφές μήνυμα για την αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα και για την ανατροπή των πολιτικών που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή