Μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 17:27
UPD:19:27

Η οικονομική κρίση εκτόξευσε τον αριθμό των ανέργων σε πάνω από 2 εκατομμύρια και οδήγησε σε δεινή κατάσταση πολλούς που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με το υψηλό κόστος ζωής.

A- A A+

Περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τα συνδικάτα, βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους χειρισμούς του Νικολά Σαρκοζί έναντι της κρίσης και να ζητήσουν μέτρα για τους εργαζομένους. Στο Παρίσι οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους κρατώντας πλακάτ κατά του Σαρκοζί και φωνάζοντας συνθήματα.

Οι εργαζόμενοι που νιώθουν πως δεν είναι οι υπεύθυνοι αλλά τα θύματα της κρίσης αυξάνονται διαρκώς, δήλωσε ένας από τους εκπροσώπους των συνδικάτων που διοργάνωσαν την κινητοποίηση.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχουν στην κεντρική πορεία διαμαρτυρίας στο Παρίσι, ενώ δεκάδες χιλιάδες πήραν μέρος σε συγκεντρώσεις και πορείες σε άλλες πόλεις. Η αστυνομία πάντως κατεβάζει τον αριθμό των διαδηλωτών στο Παρίσι στις 85.000.

Οι διαμαρτυρίες υποστηρίζονται σύμφωνα με δημοσκοπήσεις από τα τρία τέταρτα των Γάλλων και αντανακλούν την όλο και μεγαλύτερη απογοήτευση του κόσμου από τον Σαρκοζί όσον αφορά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για μεταρρύθμιση.

Η οικονομική κρίση εκτόξευσε τον αριθμό των ανέργων σε πάνω από 2 εκατομμύρια και οδήγησε σε δεινή κατάσταση πολλούς που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με το υψηλό κόστος ζωής.

Μεγάλη προσέλευση είχαν επίσης οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε για τις διαδηλώσεις σήμερα το πρωί, οι διαδηλωτές ήταν περισσότεροι από αυτούς στις 29 Ιανουαρίου, καθώς επίσης έγιναν και περισσότερες απεργίες στον ιδιωτικό τομέα» δήλωσε ο Μπερνάρ Τιμπό, επικεφαλής του ισχυρού συνδικάτου CGT.

Στις 29 Ιανουαρίου έως και 2,5 εκατομμύρια Γάλλοι είχαν κατέβει στους δρόμους.

Στη Ρουέν, στη βόρεια Γαλλία, 40.000 ως 50.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ενώ στη Χάβρη 35.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους. Ωστόσο η αστυνομία υπολογίζει σε μόνον 10.000 τους διαδηλωτές στη Χάβρη.

Επίσης οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας έκοψαν κατά 10.000 μεγαβάτ την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στη διάρκεια της νύχτας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το CGT.

Τα συνδικάτα παρουσίασαν έναν μακρύ κατάλογο με αιτήματα, στα οποία περιλαμβάνεται ενίσχυση των χαμηλόμισθων, περισσότερα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας, φορολογικές αυξήσεις για τους ανθρώπους με υψηλά εισοδήματα και διακοπή της σχεδιαζόμενης περικοπής θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή