Προανακριτική για Παυλίδη ζήτησε το ΠΑΣΟΚ

Τη Δευτέρα η συζήτηση - «Ναι» και από ΝΔ
Παρασκευή, 03 Απριλίου 2009 09:51
UPD:06/04/2009 15:27
A- A A+

Πρόταση για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (Προανακριτικής Επιτροπής) για την υπόθεση Παυλίδη κατέθεσαν χθες Πέμπτη, 54 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με βάση τη σχετική δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα, στις 5.00 το απόγευμα και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με τη διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας. «Ναι» στην προανακριτική είπε και η ΝΔ, με τον κυβερνητικό εκρόσωπο να διευκρινίζει ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ ο βουλευτής και πρώην υπουργός Αιγαίου δηλώνει ότι δεν παραιτείται.

«Είναι σταθερή θέση μας η ανάγκη διαφάνειας σε όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου», ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Υποθέσεις που αφορούν στην τιμή και την υπόληψη δημόσιων προσώπων πρέπει να διερευνώνται πλήρως, ώστε να μη μένουν στους πολίτες αμφιβολίες ή αναπάντητα ερωτήματα. Αυτό ισχύει και για τη υπόθεση που εστάλη από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και αφορά τον πρώην Υπουργό Αριστοτέλη Παυλίδη», σημείωσε ο κ. Αντώναρος.

«Κατά συνέπεια -τόνισε- είμαστε ανοιχτοί στη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Όπως είναι γνωστό, σε αυτή τη διαδικασία οι βουλευτές αξιολογούν και αποφασίζουν κατά συνείδηση».

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «προκύπτει η ανάγκη να διερευνηθεί η ενδεχόμενη ευθύνη του πρώην υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλη Παυλίδη ως ηθικού αυτουργού του εγκλήματος της εκβίασης από δράστη που μεταχειρίστηκε απειλή βλάβης επιχείρησης, κατ' επάγγελμα κατά συνήθεια και κατ' εξακολούθηση, ήτοι από τον κατηγορούμενο Παναγιώτη Ζαχαρίου του Ζαχαρία».

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, επειδή η παρούσα Βουλή βρίσκεται ήδη στη δεύτερη τακτική σύνοδό της και «είναι σφόδρα πιθανή η διάλυσή της», επείγει η κίνηση της σχετικής διαδικασίας, ώστε να μη λήξει η κατά χρόνο αρμοδιότητα της Βουλής και να μη διαφύγουν του δικαστικού ελέγχου πράξεις που τελέστηκαν κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο.

Στη Βουλή χθες η δικογραφία

Χθες, διαβιβάστηκε από τον αρμόδιο ανακριτή στη Βουλή η δικογραφία κατά του πρώην υπουργού Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Αρ. Παυλίδη, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το ν.3126/2003 περί «ποινικής ευθύνης υπουργών».

«Δεν θυσιάζω τα 35 χρόνια μου στην πολιτική για τον (εφοπλιστή) Μανούση με το όποιο κόστος», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο κ. Παυλίδης κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. «Δεν είναι λεονταρισμός, είναι η δήλωσή μου», συμπλήρωσε.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Α. Παυλίδης: Δεν εκτίθεμαι, δεν φοβούμαι, δεν απολογούμαι

Α. Παυλίδης: Δεν εκτίθεμαι, δεν φοβούμαι, δεν απολογούμαι

Επί της ουσίας του «φακέλου Μανούση» ο κ. Παυλίδης υποστήριξε ότι η συμπαράσταση του αδελφού του Αναστάσιου, οικονομικά ευκατάστατου μετανάστη στη Νότια Αφρική, «συνέβαλε στο να αποκτήσει η κόρη μου σπίτι». Για μία ακόμη φορά, ο κ. Παυλίδης επανέλαβε ότι «αυτή την υπόθεση την παρέδωσα εγώ στη δικαιοσύνη, όχι για το συνεργάτη μου που τον είχα μέσα στα πόδια μου, για το Μανούση [..] Τώρα πώς ξεστράτισε, θα τα βρούμε. Εγώ πήγα στη Δικαιοσύνη».

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Αιγαίου ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να βρει «πώς γίνεται αυτό το απόρρητο, το απευθυνόμενο εις τον Πρόεδρο της Βουλής [..] να μην το γνωρίζει ο Πρόεδρος της Βουλής, αλλά να κυκλοφορεί από εφημερίδα σε εφημερίδα».

Ο κ. Παυλίδης δήλωσε ότι είναι πανέτοιμος να υπερασπίσει την τιμή, την αξιοπρέπεια, την προσωπική και της οικογενείας του: «Δεν δίδω ούτε μία ώρα από τη ζωή μου, προπάντων την κοινοβουλευτική, για δείγμα σε κανένα εξ αυτών των κυρίων που κινούνται υπόπτως -τους γνωρίζετε- και αντί να βρεθούν στα κάτεργα, καθοδηγούν τη δικαιοσύνη και τη Βουλή τι θα κάμει».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος μίλησε για «απαράδεκτο φαινόμενο» να δημοσιεύεται πρώτα το πλήρες περιεχόμενο του φακέλου στις εφημερίδες, και ακολούθως να περιέρχεται στον Πρόεδρο της Βουλής. Επαίνεσε ωστόσο τον κ. Σιούφα διότι έκανε -όπως είπε- έντονο τηλεφωνικό διάβημα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Για τα όσα είπε ο κ. Παυλίδης είπε ότι αντιλαμβάνεται την «εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται» και ζήτησε «με γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες [..] να εκκαθαριστεί αυτή η υπόθεση για να μην υπάρχει η υπόνοια».

Σε δεύτερη παρέμβασή του, ο κ. Παυλίδης σημείωσε ότι παρέδωσε όλα τα οικονομικά στοιχεία στη Δικαιοσύνη. «Καμία υποχρέωση δεν είχα να πάω στον ανακριτή τα συμβόλαια, τα δάνεια, το πόθεν έσχες, τους λογαριασμούς μου. Παρ' τους και άνοιξέ τους. Και τα κρατάς ένα χρόνο; Μετά από ένα χρόνο, αφού ντουμανιάζει ο τόπος, αφού όπως είπε ο κ. Βενιζέλος κυκλοφορεί σαν φέιγ βολάν το απόρρητο; [..] Αφού σε εμένα κάνουν αυτά, φαντάσου τι κάνουν στον πολίτη. Φέιγ βολάν τα απόρρητα. Να με παίρνουν χθες τα μεσάνυχτα οι δημοσιογράφοι, "θα παραιτηθείς; Θα επαναστατήσεις; Θα ρίξεις το γκουβέρνο;"», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε, δε, από τους βουλευτές να διαβάσουν το κείμενο για να διαμορφώσουν άποψη. «Από εκεί και πέρα ο καθένας θα κάνει ό,τι καταλαβαίνει», πρόσθεσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ουσία του ζητήματος θα αποτελέσει αντικείμενο προκαταρκτικής εξέτασης και άσκησε κριτική κατά των δικαστικών λειτουργών που δεν διαβίβασαν "αμελλητί" τη δικογραφία στη Βουλή. Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες, συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης επέκρινε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις μεθοδεύσεις και την καθυστέρηση και επεσήμανε ότι εάν είχε τη στήριξη των άλλων κομμάτων, η σχετική μήνυσή του κατά του κ. Σανιδά θα βοηθούσε στην επίσπευση των διαδικασιών. «... Να έχουμε το χρόνο της μη παραγραφής η οποία έρχεται με τις ευρωεκλογές, δηλαδή στην ουσία σε πενήντα ημέρες. Δεν προλαβαίνουμε τώρα. Και σύσταση να κάνουμε, είναι αμφίβολο αν προλαβαίνουμε τις ημερομηνίες», εκτίμησε ο κ. Καρατζαφέρης.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην έρευνα της υπόθεσης και στη διαβίβασή της στη Βουλή ενώ για την παραπέρα έρευνα της υπόθεσης, γνωστοποίησε ότι το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί όπως γίνεται συνήθως και με τις προηγούμενες περιπτώσεις.

Ο παριστάμενος υφυπουργός Εσωτερικών Χρ. Ζώης σημείωσε ότι «ούτε θα μπορούσε ούτε θα έπρεπε η Κυβέρνηση ή ο οποιοσδήποτε κυβερνητικός παράγοντας να υποδείξει στις δικαστικές Αρχές τον τρόπο με τον οποίο αυτές οφείλουν να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους». Τέλος, επανέλαβε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στη και στους λειτουργούς και ζήτησε "να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοι στον τρόπο με τον οποίο διατυπώνουμε μομφές ή υπαινισσόμαστε διάφορα πράγματα».

Ο κ. Παυλίδης, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να παραιτηθεί, εκτίμησε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εθνικής ¶μυνας, Γιάννης Πλακιωτάκης http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/03/1649121.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή