Ο Ομπάμα και η σύνοδος

Παρασκευή, 03 Απριλίου 2009 13:05
A- A A+

Ως ηγέτης μιας Αμερικής που δεν μπορεί να πορεύεται πλέον μονάχη εμφανίστηκε στο Λονδίνο ο Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος φάνηκε αποφασισμένος να συμβάλει στην επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας.

Στο μικροσκόπιο της διεθνούς ειδησεογραφίας βρέθηκε η πρώτη εμφάνιση του Αμερικανού προέδρου στη διεθνή σκηνή, ο οποίος από άλλους κατακρίθηκε ως «απόμακρος» και από άλλους αποθεώθηκε.

Από τις σημαντικότερες στιγμές της εμφάνισής του ήταν η διαμεσολάβησή του κεκλεισμένων των θυρών για εκτόνωση της έντασης που δημιουργήθηκε μεταξύ του Γάλλου και Κινέζου ηγέτη καθώς και το προσεγμένο έως την παραμικρή λεπτομέρεια δελτίο τύπου που εξέδωσε, κάνοντας αναφορά στην ιστορία και τις αποτυχίες της Γουόλ Στριτ. Πάει ο καιρός που «τα έβρισκαν» οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας και οι υπόλοιπες χώρες ακολουθούσαν, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μετά από 11 ώρες διαβουλεύσεων, ο Ομπάμα αποχώρησε από την πρώτη σύνοδο κορυφής της θητείας του με μια σειρά ρεαλιστικών και σαφών δεσμεύσεων. Μπορεί να μην πέτυχε αυτά που ήλπιζαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι –βασικά να πείσει τις υπόλοιπες χώρες να αναλάβουν δεσμεύσεις αύξησης των δημοσιονομικών δαπανών– κατόρθωσε, όμως, να καταρτίσει μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες ένα λεπτομερές σχέδιο παγκόσμιας ανάκαμψης μέσω συντονισμένης δράσης.

Παραβίασε το πρωτόκολλο η Μισέλ

Στο παρασκήνιο της συνόδου του Λονδίνου χαρακτηριστικό ήταν το «μοιραίο σφάλμα» της Μισέλ Ομπάμα, η οποία άγγιξε τη βασίλισσα παραβιάζοντας έτσι το πρωτόκολλο του Μπάκιγχαμ. Ο ενθουσιασμός των Βρετανών για τους Ομπάμα, όμως, είναι τέτοιος που ενώ σε άλλη περίπτωση θα ακολουθούσε σωρεία καυστικών σχολίων από το βρετανικό τύπο, αυτή τη φορά το «παραπάτημα» της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ ερμηνεύτηκε ως ένδειξη οικειότητας μεταξύ της κυρίας Ομπάμα και της βασίλισσας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή