Κ. Καραμανλής: Καμία ανοχή στον εξτρεμισμό και τη βία

Τετάρτη, 08 Απριλίου 2009 12:16
UPD:20:33

Οι καιροί απαιτούν και ρεαλισμό και αποφασιστικότητα. Οι συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης επηρεάζουν αναπόφευκτα και τη δική μας χώρα, είναι όμως ηπιότερες από άλλες χώρες, τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

A- A A+

Καμία κατανόηση για πράξεις βίας, καμία ανοχή στον εξτρεμισμό και τη βία, διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την προ ημερησία διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη δημόσια ασφάλεια. «Βρεθήκαμε απέναντι σε ανεύθυνους υποκινητές σε ακατανόητη σιωπή πολιτικών δυνάμεων», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε αποφασισμένος να αντιμετωπίσει κάθε φαινόμενο βίας. «Δύναμη μας δίνει η κοινωνία που δεν ανέχεται κανένα άλλοθι σε φαινόμενα βίας. Απέναντι στη βία δεν νοούνται ημίμετρα, δεν υπάρχουν συμβιβασμοί», υπογράμμισε.

Tίποτα δεν είναι ίδιο με το χθες, δεν ζούμε στο ίδιο οικονομικό περιβάλλον, όπως πριν από ένα ή δύο χρόνια, δεν έχουμε ούτε τα δεδομένα που ξέραμε πριν δύο οι τρεις μήνες, σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που απλώνεται σε όλο τον κόσμο.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Κ. Καραμανλής: Καμία ανοχή στον εξτρεμισμό και τη βία

Κ. Καραμανλής: Καμία ανοχή στον εξτρεμισμό και τη βία

Οι καιροί απαιτούν και ρεαλισμό και αποφασιστικότητα. Οι συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης επηρεάζουν αναπόφευκτα και τη δική μας χώρα, είναι όμως ηπιότερες από άλλες χώρες, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας πως η μεγάλη αδυναμία της οικονομίας μας οφείλεται στα ελλείμματα τα χρέη τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που άφησαν πίσω οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν αρνούμαστε τα προβλήματα, οφείλουμε όμως να τα θέτουμε στο περιβάλλον που ανήκουν και να μην τα υποτάσσουμε σε προσωπικές και κομματικές σκοπιμότητες», παρατήρησε ο κ. Καραμανλής και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι στην επιστολή του για τη σημερινή συζήτηση, επιμένει να διαστρεβλώνει τα πράγματα. «Οι αναφορές του για "ταξική πολιτική" ξεπερνούν κάθε όριο προπαγάνδας. Οι δήθεν προβλέψεις του για "νέες κοινωνικές εντάσεις" καλλιεργούν κλίμα πόλωσης και φανατισμού. Κι αυτό, την ώρα που η κοινωνία απαιτεί συγκλίσεις και ενότητα προσπαθειών», παρατήρησε ο κ. Καραμανλής και διερωτήθηκε: «Δεν σκέφτεται πόσο επικίνδυνο είναι να υποδαυλίζει συνθήκες διχασμού»;

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα συμπτώματα είναι παντού ορατά, αίσθηση παραγκωνισμού στις νεες γενιές, έκρηξη βίας και επεισοδίων ακραίες συμπεριφορές, εγκλήματα πρωτοφανούς αγριότητας. «Αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια μία συνεχή έξαρση της εγκληματικότητας, ακραία έκφραση εξτρεμιστικών δράσεων, κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου από περιθωριακές ομάδες», ανέφερε και επεσήμανε πως εδώ και μια δεκαετία το κοινό έγκλημα εμφανιζει αυξητική τάση. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα αίτια είναι η υψηλή συγκέντρωση πληθυσμού στα δυο αστικά κέντρα όπου καταγράφεται το 80% της εγκληματικότητας, η ραγδαία μεταβολή της κοινωνικής σύνθεσης, λόγω της εισροής μεγάλου αριθμού μεταναστών -πολλοί από τους οποίους δεν εντάσσονται ομαλά στην κοινωνία- και η γεωγραφική θέση της χώρας που ευνοεί τη μετανάστευση. Παράλληλα, η ανάπτυξη οργανωμένων εγκληματικών δραστηριοτήτων συνέβαλε στην αύξηση των κρουσμάτων: παράνομη διακίνηση οικονομικών μεταναστών, εμπορία ναρκωτικών και ανθρώπων. Η αλλαγή αυτή απεικονίζεται πράγματι και στις φυλακες, όπου περίπου οι μισοί κρατούμενοι είναι αλλοδαποί, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, ωστόσο όπως υπογράμμισε, τίποτα δεν πρέπει να ταυτίσει τον οικονομικό μετανάστη με την εγκληματικότητα.

Η Ελλάδα λέει «όχι» στις ρατσιστικές αντιλήψεις και την ξενοφοβία, τόνισε ο πρωθυπουργός, αλλά η χώρα έχει νόμους που πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους, και από τους πολιτες της και από αυτούς που βρίσκονται στο εδαφος της. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ανεξέλεγκτα κύματα μη νόμιμης μετανάστευσης, υπογράμμισε. Με δική μας ιδέα προχωρά η Κοινη συνοριοφυλακή, συμπλήρωσε και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί άμεσα και πλήρως το σχετικό διμερές πρωτόκολλο. Την εικόνα της Ελλαδας δεν θα την ανατρέψει κανείς, αυτό δεν θα το επιτρέψουμε επ’ουδενί, ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Κανένα άλλοθι σε φαινόμενα βίας»

«Κανένα άλλοθι σε φαινόμενα βίας»

«Η κυβέρνηση -συνέχισε ο κ. Καραμανλής- έχει απόλυτη συναίσθηση των ανησυχιών που προκαλούν στους πολίτες η κρίση και η εγκληματικότητα. Στη δημόσια τάξη ακλουθούμε στρατηγική με νομιμότητα στη δράση και καμία ανοχή στο έγκλημα. Τα δεδομένα άλλαξαν ριζικά από το περασμένο Δεκέμβριο, όταν το έγκλημα ενός αστυνομικού που δεν χαρακτηρίζει σε καμία περίπτωση την Αστυνομία, προκάλεσε αλυσιδωτή έκρηξη βίας. Αντιμετωπίσαμε κατάφορη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου από ομάδες που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια χρησιμοποιώντας τους ακαδημαϊκούς χώρους είτε ως ορμητήριο παράνομων ενεργειών ή ως καταφύγιο έναντι του νόμου, εμπρησμούς βανδαλισμούς, κλοπές». «Βρεθήκαμε απέναντι σε ανεύθυνους υποκινητές σε ακατανόητη σιωπή πολιτικών δυνάμεων», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Όπως αναγνώρισε, μπορεί πράγματι σε κάποιες περιπτώσεις να υπήρξαν επιχειρησιακές αδυναμίες, ωστόσο δεσμεύθηκε πως παρόμοια γεγονότα δεν μπορεί να ξανασυμβούν. «Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε παρόμοιο ενδεχόμενο. Δύναμη μας δίνει η κοινωνία που δεν ανέχεται κανένα άλλοθι σε φαινόμενα βίας. Απέναντι στη βία δεν νοούνται ημίμετρα, δεν υπάρχουν συμβιβασμοί», υπογράμμισε.

Διάσπαρτες πράξεις κουκουλοφόρων συνδέονται πολλές φορές με κοινούς εγκληματίες. Οι εξτρεμιστικές δράσεις και το κοινό έγκλημα αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία, εκτίμησε στη συνέχεια της ομιλία τους ο κ. Καραμανλής και σημείωσε ότι θύματα της βίας είναι όλοι οι πολίτες και πιο απροστάτευτοι οι οικονομικά ασθενέστεροι.

«Κάποιοι -παρατήρησε- αντί καθαρής καταδίκης καταφεύγουν σε μισόλογα στο όνομα ενός ψευτοπροοδευτισμού». Οι παλιές αντιλήψεις δεν βοηθούν και πρέπει να εχουν επιτέλους τέλος. Καμία κατανόηση για πράξεις βίας καμία δικαιολογία στα όποια κίνητρα της βίας, καμία ανοχή στον εξτρεμισμό και τη βία, διεμύνησε προς πάσα κατεύθυνση ο Κώστας Καραμανλής.

«Κάποιοι, εγκλωβισμένοι σε ιδεοληψίες αλλων εποχών αρχίζουν την κινδυνολογία. Το αίτημα της κοινωνίας για ασφάλεια δεν είναι συντηρητική στροφή είναι αυτονόητη και δημοκρατική θέση. Η παρουσία του κράτους θα είναι αποφασιστική είναι ώρα όμως να ακουστούν από όλους ξεκάθαρες θέσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό δεν είναι άσυλο. Είναι ασυλία στην εγκληματικότητα»

Αναφερόμενος στο θέμα του ασύλου, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως είναι υποχρέωση όλων να μπει ένα τέλος σε αυτήν την υποκρισία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Από πού κι ως πού είναι άσυλο ο ξυλοδαρμός καθηγητών την ώρα που αναπτύσσουν τις απόψεις τους; Από πού κι ως πού, ονομάζεται άσυλο η χρησιμοποίηση των Πανεπιστημιακών χώρων για την κατασκευή μολότοφ; Από πού κι ως πού, μπορεί να μετατρέπονται Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε εστίες επιδρομών και άντρα προστασίας εγκληματιών;», διερωτήθηκε και υπογράμμισε: «Αυτό δεν είναι άσυλο. Είναι ασυλία στην εγκληματικότητα. Και την ασυλία αυτή δεν την ανεχόμαστε. Η ασυλία αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται. ¶λλη ανοχή δεν μπορεί να υπάρξει». Πρόσθεσε δε πως νόμος υπάρχει, ισχύει, πρέπει να εφαρμόζεται. «Εάν, όμως, και αυτό δεν γίνει, τότε ο νόμος θα αλλάξει και πάλι, ακριβώς για να προστατεύσει αποτελεσματικότερα το δημόσιο πανεπιστήμιο και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι τους εχθρούς τους» συνέχισε.

Ασπίδα προστασίας στην Αστυνομία

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός ύψωσε «ασπίδα» προστασίας για την Αστυνομία, η οποία όπως επεσήμανε, ό,τι και να κάνει γίνεται από κάποιους στόχος μηδενιστικής κριτικής. «Κάποιοι επιχειρούν να τη στοχοποιούν ό,τι και αν κάνει. Αν αντιδράσει αποφασιστικά κατηγορείται για βία, αν αντιδράσει ήπια κατηγορείται για παθητικότητα. Δεν μπορεί να εξυβρίζονται χυδαία οι αστυνομικοί. Πολιτικές δυνάμεις που χρόνια τώρα καλλιεργούν τις αντιλήψεις αυτές έχουν τεραστία ευθύνη. Είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται η αστυνομία ως δεινό;», διερωτήθηκε ο κ. Καραμανλής

Χρειαζόμαστε αστυνομία με υψηλό ηθικό και αυτοπεποίθηση να ξέρει ότι εχει την κοινωνία στο πλευρό της... Είναι δικαίωμα του καθενός η κριτική αρκεί να μην έχει ωστόσο την απαξίωση της αστυνομίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν επιδιώκει τίποτα άλλο, πάρα μόνο να αξιοποιήσει κομματικά την ανασφάλεια των πολιτών. «Ονομάζεται ή όχι αυτό υποκρισία;».

Οφείλουμε, πρόσθεσε καταλήγοντας ο κ. Καραμανλής, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, οι ακραίες συμπεριφορές πρώτα ηττήθηκαν πολιτικά και κοινωνικά και στη συνέχεια υπηρεσιακά.

«Σε κάθε περίπτωση, όποιο κι αν είναι το κόστος, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναλάβει πρόσθετα μέτρα για την εμπέδωση της ασφάλειας όλων των πολιτών. Η βούλησή μας είναι ξεκάθαρη: Καμιά ανοχή σε εξτρεμιστικές δράσεις. Καμιά ανοχή στο έγκλημα... Η ασφάλεια είναι βασικό διακύβευμα. Είναι κοινωνικό αγαθό και ατομικό δικαίωμα συνάμα. Και το αγαθό αυτό, το δικαίωμα αυτό, κανείς και πάνω απ΄όλα η κυβέρνηση δεν το θυσιάζει σε λαϊκισμούς», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή