ΗΠΑ: Έξαρση της βίας στον εργασιακό χώρο

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2009 12:29
UPD:12:33
A- A A+

Αυξάνεται ο αριθμός κρουσμάτων βίας και αιματηρών περιστατικών στον εργασιακό χώρο των Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός το οποίο αποδίδεται από πολλούς στην ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η αμερικανική οικονομία.

Ένας πρόσφατα απολυθείς από αμερικανική εταιρεία παροχής οικονομικών υπηρεσιών εξοργίστηκε σε τέτοιο βαθμό, που πλέον παρακολουθείται με πρωτοβουλία της εταιρείας για να διασφαλιστεί ότι δεν θα επιτεθεί εναντίον των πρώην συναδέλφων ή διευθυντών του.

Πράγματι, τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο που σχετίζονται με βίαιες συμπεριφορές στον εργασιακό χώρο. Ένας μηχανικός λεωφορείων στο Σαν Ντιέγκο σκότωσε δύο συναδέλφους του και ένας άνεργος στην πολιτεία της Νέας Υόρκης σκότωσε 12 ανθρώπους, ανάμεσά τους μία δασκάλα και μία ρεσεψιονίστ.

Η απόλυση, η εργασιακή ανασφάλεια και οι μειώσεις στους μισθούς ασκούν πίεση που μπορεί να οδηγήσει κάποιον στα άκρα, υποστηρίζουν οι ειδικοί και εξηγούν ότι η βία στον εργασιακό χώρο μπορεί να ποικίλλει, από παρενόχληση και εκφοβισμό έως σωματική βία και ανθρωποκτονία.

Αν και το άγχος για οικονομικούς λόγους μπορεί να στρέψει κάποιους ανθρώπους στη βία, δεν θα μετατρέψει οποιονδήποτε σε δολοφόνο, υποστηρίζει ο Λόρενς Μίλερ, συγγραφέας του «Από τον Δύσκολο στον Διαταραγμένο: Κατανοώντας και Αντιμετωπίζοντας τους Δυσλειτουργικούς Υπαλλήλους»

Επιπλέον, οι άνθρωποι που έχουν βίαιες τάσεις, συνήθως αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους, εξηγούν οι ειδικοί.

«Οι άνθρωποι δεν είναι μανιτάρια που κάθονται μόνα τους μέσα σε μία σκοτεινή ντουλάπα και ξαφνικά μία ημέρα εκρήγνυνται. Αν τους ακούς και παρατηρείς τι κάνουν και τι λένε, το επικοινωνούν», σημειώνει ο Τζέιμς Κάγουντ, ειδικός σε θέματα ασφάλειας.

Από το 1997 ως το 2007 σημειώθηκαν πάνω από 7.000 εγκλήματα στον εργασιακό χώρο, σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Εργασιακής Στατιστικής.

«Αυτό που ενισχύει το φόβο είναι το γεγονός ότι πολλοί από τους δράστες πρόσφατων εγκλημάτων σε εργασιακούς χώρους έδειχναν φυσιολογικοί» λέει ο Τζόελ Σαλτς, επικεφαλής δημόσιας ασφάλειας στο κολλέγιο Adams State.

«Είναι δύσκολο να πούμε στους εαυτούς μας ότι είμαστε ασφαλείς γιατί μοιάζουν τόσο συνηθισμένοι άνθρωποι σε συνηθισμένες συνθήκες. Είναι δύσκολο για εμάς να πούμε, όχι, δεν πρόκειται να μας συμβεί», προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή