Γαλλία: Απειλή για τον τουρισμό οι κλιματικές αλλαγές

Τετάρτη, 06 Μαΐου 2009 13:14
UPD:13:16
A- A A+

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις κλιματικές αλλαγές και την αρνητική επιρροή τους στον τουρισμό της Γαλλίας κρούει κυβερνητική έκθεση της χώρας.

Η τουριστική βιομηχανία στη Γαλλία καλύπτει περίπου το 6% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ), κυρίως χάρη στις ηλιόλουστες ακτές, την γαλλική εξοχή, τα μνημεία και τα χιονδρομικά κέντρα, όμως σύμφωνα με την έκθεση η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

«Τι είδους τουρισμό μπορεί να προσφέρει ένα παραλιακό θέρετρο αν χάσει την παραλία του; Και το αντίθετο, πόσους επιπλέον τουρίστες μπορεί να φιλοξενήσει ένα άλλο που δεν έχει πρόβλημα», υπογραμμίζεται στην έκθεση αυτή της Υπηρεσίας Τουρισμού του υπουργείου Οικονομίας.

Η έκθεση βασίζεται σε εκτιμήσεις ότι η μέση θερμοκρασία μέχρι το 2100 θα ανέβει 3 με 4 βαθμούς Κελσίου. Η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας είναι πιθανόν να επιταχύνει τη διάβρωση των ακτών.

Η έκθεση προβλέπει επίσης ότι τα χιονοδρομικά θέρετρα σε υψόμετρο 1.200 μέτρων δεν θα είναι δυνατόν να λειτουργήσουν γιατί δεν θα έχουν χιόνια, καθώς π.χ. η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου θα οδηγήσει σε κλείσιμο τα 18 από τα 35 χιονοδρομικά κέντρα στην Ανω Σαβοΐα.

Το καλοκαίρι, όταν η τουριστική κίνηση φτάνει στο ζενίθ της, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις νερού με αποτέλεσμα η άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων να γίνεται με προβλήματα. Οι εισηγητές της έκθεσης, σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Τι θα επιλέξουμε να ποτίζουμε τα γήπεδα του γκολφ ή τα χωράφια με το καλαμπόκι».

Επίσης επισημαίνεται και η πιθανότητα να προκληθούν κοινωνικές εντάσεις αν η ψυχρή βόρεια Γαλλία ωφεληθεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη και αποτελέσει δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους επισκέπτες της βόρειας Ευρώπης.

Τέλος, τονίζεται ότι γαλλικές κτίσεις, όπως η Νέα Καληδονία και η Πολυνησία, αναμένεται να πληγούν τουριστικά αν χάσουν τους κοραλλιογενείς τους υφάλους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή