Κόσμος
Τετάρτη, 06 Μαΐου 2009 13:14

Γαλλία: Απειλή για τον τουρισμό οι κλιματικές αλλαγές

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις κλιματικές αλλαγές και την αρνητική επιρροή τους στον τουρισμό της Γαλλίας κρούει κυβερνητική έκθεση της χώρας.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις κλιματικές αλλαγές και την αρνητική επιρροή τους στον τουρισμό της Γαλλίας κρούει κυβερνητική έκθεση της χώρας.

Η τουριστική βιομηχανία στη Γαλλία καλύπτει περίπου το 6% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ), κυρίως χάρη στις ηλιόλουστες ακτές, την γαλλική εξοχή, τα μνημεία και τα χιονδρομικά κέντρα, όμως σύμφωνα με την έκθεση η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

«Τι είδους τουρισμό μπορεί να προσφέρει ένα παραλιακό θέρετρο αν χάσει την παραλία του; Και το αντίθετο, πόσους επιπλέον τουρίστες μπορεί να φιλοξενήσει ένα άλλο που δεν έχει πρόβλημα», υπογραμμίζεται στην έκθεση αυτή της Υπηρεσίας Τουρισμού του υπουργείου Οικονομίας.

Η έκθεση βασίζεται σε εκτιμήσεις ότι η μέση θερμοκρασία μέχρι το 2100 θα ανέβει 3 με 4 βαθμούς Κελσίου. Η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας είναι πιθανόν να επιταχύνει τη διάβρωση των ακτών.

Η έκθεση προβλέπει επίσης ότι τα χιονοδρομικά θέρετρα σε υψόμετρο 1.200 μέτρων δεν θα είναι δυνατόν να λειτουργήσουν γιατί δεν θα έχουν χιόνια, καθώς π.χ. η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου θα οδηγήσει σε κλείσιμο τα 18 από τα 35 χιονοδρομικά κέντρα στην Ανω Σαβοΐα.

Το καλοκαίρι, όταν η τουριστική κίνηση φτάνει στο ζενίθ της, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις νερού με αποτέλεσμα η άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων να γίνεται με προβλήματα. Οι εισηγητές της έκθεσης, σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Τι θα επιλέξουμε να ποτίζουμε τα γήπεδα του γκολφ ή τα χωράφια με το καλαμπόκι».

Επίσης επισημαίνεται και η πιθανότητα να προκληθούν κοινωνικές εντάσεις αν η ψυχρή βόρεια Γαλλία ωφεληθεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη και αποτελέσει δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους επισκέπτες της βόρειας Ευρώπης.

Τέλος, τονίζεται ότι γαλλικές κτίσεις, όπως η Νέα Καληδονία και η Πολυνησία, αναμένεται να πληγούν τουριστικά αν χάσουν τους κοραλλιογενείς τους υφάλους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters