Κ. Καραμανλής: Εξαντλούμε τα περιθώρια για τη στήριξη της απασχόλησης

Παρασκευή, 08 Μαΐου 2009 12:19
UPD:12:43

«Τα δημόσια οικονομικά χειροτερεύουν σε όλες τις χώρες. Οι ρυθμοί ανάπτυξης υποχωρούν σε όλο τον κόσμο, η Ευρωζώνη βυθίζεται σε ύφεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

A- A A+

Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα στα περιθώρια που υπάρχουν για τη στήριξη της απασχόλησης και των ευπαθών ομάδων, σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση για τα δικαιώματα της νεολαίας, τονίζοντας ωστόσο τις «αναπόφευκτες συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας».

«Τα δημόσια οικονομικά χειροτερεύουν σε όλες τις χώρες. Οι ρυθμοί ανάπτυξης υποχωρούν σε όλο τον κόσμο, η Ευρωζώνη βυθίζεται σε ύφεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
K. Kαραμανλής: Η πολιτική να μην αιχμαλωτίζεται στο παρελθόν, το λαϊκισμό και την ανευθυνότητα

K. Kαραμανλής: Η πολιτική να μην αιχμαλωτίζεται στο παρελθόν, το λαϊκισμό και την ανευθυνότητα

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «οι επιπτώσεις στη χώρα μας είναι πιο ήπιες σε σχέση με πολλές άλλες χώρες», γεγονός που όπως είπε «μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση δεν το βλέπει, όπως μέχρι πολύ πρόσφατα δεν έβλεπε καμία οικονομική κρίση».

Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη περίοδο, που απαιτεί αυτοσυγκράτηση, συνεννόηση και προσήλωση σε σημαντικά ζητήματα.

«Το πιο μεγάλο κρίσιμο πρόβλημα αφορά στην απασχόληση. Πετύχαμε μια σοβαρή αποκλιμάκωση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια. Αλήθεια είναι το γεγονός ότι μετά το ξέσπασμα της κρίσης τα πράγματα άλλαξαν», πρόσθεσε.

«Η ανεργία είναι σε φάση παγκόσμιας έκρηξης, στην Ευρώπη έχει πλήξει πάνω από 4 εκατ. εργαζομένους. Στην Ισπανία ξεπέρασε το 17%», για αυτό και το πιο κρίσιμο πρόβλημα στη χώρα μας –όπως υποστήριξε- αφορά στην απασχόληση, και απαρίθμησε μία σειρά προγραμμάτων που υιοθέτησε η κυβέρνηση για τη θωράκισή της και ταυτόχρονα για τη στήριξη των ΜμΕ.

«Όλες οι μεταρρυθμίσεις έχουν ως κεντρικό γνώμονα την αλληλεγγύη των γενεών, δεν έγιναν για να ενισχυθεί η κυβέρνηση, αναλάβαμε το πολιτικό κόστος για δύσκολες αποφάσεις, ξέροντας ότι μόνο έτσι διασφαλίζονται τα συμφέροντα της νέας γενιάς, αυτή είναι η πολιτική της υπευθυνότητας, αυτήν την πολιτική κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Προϋπόθεση για την πρόοδο της νέας γενιάς –τόνισε- είναι η ανάπτυξη και η απασχόληση. Κρίνεται η δυνατότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης η ικανότητά μας να διασφαλίσουμε το μέλλον». «Μπορούμε να φθάσουμε πιο μακριά από εκεί που μας επιτρέπει η πραγματική οικονομία;», διερωτήθηκε.

Αναφερόμενος σε ορισμένες επιχειρήσεις που προχωρούν σε περιορισμό του χρόνου απασχόλησης, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι «αυτό είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη», ωστόσο –όπως είπε- ακόμα χειρότερη είναι η προοπτική της κατάρρευσής τους που θα σήμαινε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «η σημερινή συγκυρία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για αδικαιολόγητη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων» και ότι «η αντιμετώπιση των όποιων έκτακτων προβλημάτων μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο των νόμων και κατόπιν συνεννόησης με τους εργαζόμενους. »

Χρειαζόμαστε νέο Λύκειο

«Το λύκειο έχει χάσει τη μορφωτική αποστολή του», παραδέχθηκε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα της εκπαίδευσης αφορούν την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση, την εκπαιδευτική κοινότητα και κάθε πολίτη ξεχωριστά»

«Η αντικειμενικότητα του εξεταστικού συστήματος δεν αμφισβητείται αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα, γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα νέο Λύκειο και ένα νέο εξεταστικό σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όχι» στις κομματικές σκοπιμότητες

«Όποιοι νοιάζονται πραγματικά για τους νέους πρέπει να αναγνωρίσουν ότι χρειάζονται επενδύσεις που θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίες, οφείλουν να το αποδείξουν με την πρόοδο της εκπαίδευσης, με τη συμβολή τους στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις»

Καταλήγοντας, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι: «η πολιτική δεν μπορεί να τυρβάζει περί, άλλα δεν μπορεί να υποτάσσεται σε συμφέροντα βολεμένων, στις εφήμερες κομματικές εντυπώσεις και σκοπιμότητες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή