F1: Ανυποχώρητος ο Μόσλεϊ

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2009 22:24
A- A A+

Η κρίση των σχέσεων της FIA με τη FOTA καλά κρατεί. Μετά την αποτυχημένη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής στο Λονδίνο για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης σχετικά με το ανώτατο όριο προϋπολογισμού των ομάδων, ο πρόεδρος της FIA Μαξ Μόσλεϊ δείχνει αποφασισμένος να «περάσει» το συγκεκριμένο κανονισμό.

Κι ενώ ο Μπέρνι Έκλεστοουν ανέφερε ότι το ποσό του ορίου μπορεί να είναι είτε χαμηλότερο των 40 εκατομμυρίων λιρών είτε υψηλότερο, ο Μόσλεϊ δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να αυξήσει το budget cap. Διότι θεωρεί ότι η συγκεκριμένη κίνηση ίσως αποθαρρύνει τις νέες ομάδες να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο Πρωτάθλημα Φόρμουλα 1.

Επιπλέον, ο Βρετανός παραδέχεται ότι περίπου οι μισές από τις ομάδες που «τρέχουν» στο φετινό πρωτάθλημα ίσως να μη δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 29 Μαΐου που είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για το πρωτάθλημα του 2010.

Παρ’ όλα αυτά προειδοποίησε τους… «αντιρρησίες» ότι η στάση τους αυτή είναι ρίσκο, καθώς μπορεί να τους στερήσει μία θέση στο grid την επόμενη χρονιά, αν ο αριθμός των συμμετοχών (13 ομάδες) έχει ήδη καλυφθεί από τις νέες ομάδες. Επιπλέον, οσοι επιλέξουν αυτή την τακτική θα έχουν και οικονομικές κυρώσεις για καθυστερημένη υποβολή συμμετοχής.

«Νομίζω ότι πιθανόν να έχουμε τρεις με έξι ομάδες μέχρι τη διορία, εξαρτάται. Μετά από αυτή την ημερομηνία κάθε συμμετοχή είναι καθυστερημένη και αν υπάρχει κενή θέση, τότε θα μπορούν να αγωνιστούν, αν δεν υπάρχει δεν θα συμμετάσχουν», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος της FIA.

Aν και δεν είναι λίγες οι ομάδες που απειλούν με αποχώρηση από το σπορ, ο Μαξ Μόσλεϊ δείχνει ιδιαίτερα ήρεμος και αποφασισμένος για την έκβαση του ζητήματος. Πιστεύει ότι ακόμα κι αν οι ομάδες δεν προλάβουν τη διορία στις 29 Μαΐου, οι περιστάσεις θα τις αναγκάσουν να αποφασίσουν άμεσα τι προτίθενται να κάνουν.

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί μήπως η διένεξη παραταθεί έως το χειμώνα, απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι θα τραβήξει τόσο πολύ, διότι αν βάλετε τον εαυτό σας στη θέση τους, θα πρέπει να αποφασίσουν γρήγορα τι θέλουν. Αν θέλουν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην F1, τότε μπορούν να έλθουν και να συζητήσουμε. Αν επιθυμούν να αποχωρήσουν και να κάνουν κάτι άλλο, τότε θα πρέπει να ξεκινήσουν την κατασκευή ενός αυτοκινήτου.

Αν οι ομάδες δεν συμμετάσχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα F1, τότε θα πρέπει να αποφασίσουν σύντομα τι θα κάνουν –να ξεκινήσουν δικό τους πρωτάθλημα, να αγωνιστούν σε άλλο ή να κλείσουν. Και αν κλείσουν θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα από το να λειτουργούν κάτω από όριο προϋπολογισμού, αναφορικά με το προσωπικό τους. Δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο τι πρόκειται να κάνουν», δήλωσε ο πρόεδρος της FIA, ο οποίος πιστεύει ότι θα πρυτανεύσει η κοινή λογική διότι θεωρεί δίκαιο και ελκυστικό όλες οι ομάδες να ξοδεύουν τα ίδια χρήματα και η απόδοσή τους να εξαρτάται από την ευφυΐα των μηχανικών τους.

Όταν ρωτήθηκε αν η FIA θα στήριζε ένα ξεχωριστό πρωτάθλημα των ομάδων που θα αποχωρήσουν από την F1 απάντησε καταφατικά. «Οπωσδήποτε. Θα έπρεπε να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Και αν αποφασίσουν να δημιουργήσουν ξεχωριστό πρωτάθλημα, θα μπορούν να θεσπίσουν τους δικούς τους κανονισμούς και εμείς θα τους ελέγξουμε αναφορικά με την ασφάλεια. Αυτό είναι όλο. Στη συνέχεια όμως θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τους οργανωτές και τις τηλεοπτικές εταιρείες, οι οποίοι, χωρίς αμφιβολία, θα τους χρεώσουν αρκετά χρήματα διότι θα βρίσκονται εκεί για λόγους διαφήμισης. Και υπάρχει η φήμη ότι όταν θα πάνε να διαπραγματευτούν με τους οργανωτές θα βρουν το Μπέρνι Έκλεστοουν στην άλλη θέση του… τραπεζιού. Δεν ξέρω αν είναι κάτι αυτό, αλλά είναι μία πιθανότητα», κατέληξε ο Μόσλει.

Τα μέλη της FOTA, δεν έχουν γνωστοποιήσει ακόμη τις προθέσεις τους και αναμένεται να συνεδριάσουν το προσεχές Σαββατοκύριακο στο Μονακό, με αφορμή το Grand Prix.

Ο σερ Φρανκ Γουΐλιαμς, «αφεντικό» της ομώνυμης ομάδας, κρίνει ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στο άθλημα φέτος θα βρίσκονται στο grid και την επόμενη χρονιά. «Εχουμε ακόμη να κάνουμε αρκετή δουλειά μεταξύ μας. Αλλά δεν βλέπω κανέναν να μην προετοιμάζεται για την επόμενη χρονιά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις