Μια νέα γενιά ρομπότ, χημικών αυτή τη φορά, κατασκευάζεται στην Τσεχία. Αντί για μηχανικά μέρη, λογισμικό και επεξεργαστές, τα νέα ρομπότ έχουν οδηγίες γραμμένες στη χημεία, καθώς αποτελούνται από χημικές ουσίες.
Η ανάπτυξή τους γίνεται από το Ινστιτούτο Χημικής Τεχνολογίας με επικεφαλής τον Φράντισεκ Στέπανεκ και χρηματοδοτείται με 1,6 εκατ. ευρώ από τα ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ, σύμφωνα με το BBC.
Στην πραγματικότητα, τα νέα ρομπότ δεν κατασκευάζονται ένα-ένα, αλλά κατά δεκάδες εκατομμύρια, έχουν το καθένα μήκος μόλις λίγες δεκάδες μικρόμετρα (περίπου το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας) και μπορούν να χωθούν στα πιο μικρά μέρη ή, αντίθετα, να εκτελέσουν κάποια ομαδική εργασία.
Η βασική τους δουλειά είναι να απελευθερώνουν ένα χημικό φορτίο όταν φθάνουν στο στόχο τους, π.χ. όταν πρόκειται να παραδώσουν κάποιο φάρμακο στο εσωτερικό του οργανισμού ή να καθαρίσουν κάποια μόλυνση στο περιβάλλον. Στην ουσία πρόκειται για φθηνά και αναλώσιμα χημικά εργοστάσια, που όμως είναι συνθετικοί μονοκύτταροι οργανισμοί.
Αν και ο σχεδιασμός τους έχει πάρει ιδέες από τη βιολογία, τα χημικά ρομπότ δεν είναι ζωντανά, καθώς δεν μπορούν ούτε να αναπαραχθούν ούτε να εξελιχθούν. Θεωρούνται πάντως ιδανικά για "μεταφορές" στην ιατρική, κυρίως για την ελεγχόμενη παράδοση ενός φαρμάκου, σε ένα εστιασμένο σημείο, αποφεύγοντας τις πολλές παρενέργειες των μη εστιασμένων συμβατικών φαρμάκων.