Μια νέα μέθοδο που υπόσχεται ταχύτερη και ακριβέστερη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη αναπτύσσουν ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Ντέραμ σε συνεργασία με αμερικανούς ερευνητές του πανεπιστημίου του Μέριλαντ.
Το νέο τεστ μετρά την ποσότητα του κιτρικού άλατος στο υγρό του προστάτη, μιας χημικής δηλαδή ουσίας που παρέχει ενέργεια στα κύτταρα και μειώνεται αισθητά στον αδένα του προστάτη, όσο ο καρκίνος αναπτύσσεται.
Η ποσότητα του κιτρικού στον προστάτη εξαρτάται από ένα ένζυμο (μ-ακονιτάση) που είναι πολύ ευαίσθητο στον ψευδάργυρο. Σε όσους έχουν καρκίνο του προστάτη, το επίπεδο ψευδαργύρου μειώνεται, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε πτώση της ποσότητας του κιτρικού.
Η μέτρηση του επιπέδου του κιτρικού γίνεται άμεσα, όταν ένα φως διαπερνά το προστατικό υγρό και οι αναλυτές καταγράφουν σε φασματογράφο τις μεταβολές στα μήκη κύματος του φωτός, που προκαλούνται από τις μεταβολές στην ποσότητα των χημικών ουσιών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κιτρικό άλας αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τη διάγνωση της ασθένειας και την έγκαιρη ανίχνευσή της. Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη σε συχνότητα ασθένεια καρκίνου μετά τον καρκίνο των πνευμόνων και σκοτώνει περίπου 254.000 παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Η συνηθισμένη διαγνωστική μέθοδος για άνδρες των 50 ετών είναι το αιματολογικό τεστ PSA, που όμως δεν είναι απολύτως αξιόπιστο. Η νέα μέθοδος, κατά τους επιστήμονες, καθιστά εφικτή την έγκαιρη διάγνωση, στο στάδιο κατά το οποίο ο καρκίνος είναι θεραπεύσιμος. Επιπλέον, το αποτέλεσμα βγαίνει μέσα σε μόλις τρία λεπτά και ο ασθενής δεν πρέπει να περιμένει μέρες ή και εβδομάδες για το αποτέλεσμα μιας βιοψίας. Η νέα τεχνική διάγνωσης απαιτεί μόνο την λήψη μικρής ποσότητας υγρού του προστάτη (ενός εκατομμυριοστού του λίτρου), με μια βελόνα που εισάγεται μέσα στον προστάτη, ενώ ο ασθενής κάνει τοπική αναισθησία. Το δείγμα στη συνέχεια απλώς ελέγχεται με ένα οπτικό όργανο (φασματογράφο).
Πάντως, σύμφωνα με γιατρούς, αν και ένα γρήγορο τεστ είναι καλοδεχούμενο, η συμβατική βιοψία θα είναι πάντα αναγκαία για μια οριστική διάγνωση και για τον προσδιορισμό αν ο όγκος είναι επιθετικός ή όχι.
Αν και πολλά υποσχόμενη, η νέα μέθοδος θα χρειαστεί τουλάχιστον λίγα χρόνια πριν εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς οι ερευνητές χρειάζονται, όπως είπαν, περαιτέρω δοκιμές σε μεγαλύτερα δείγματα πληθυσμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ