Ζισκάρ ντ' Εστέν: Και η ΕΕ έχει ανάγκη την Ελλάδα

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2009 21:59
UPD:22/05/2009 09:32

A- A A+

Στις 28 Μαΐου του 1979 έζησα μία από τις καλύτερες μέρες της ζωής μου. Με την υπογραφή της συνθήκης για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ είχα την αίσθηση ότι ξεπλήρωνα ένα τεράστιο χρέος αναγνώρισης απέναντι στον ελληνικό πολιτισμό.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί-Ζισκάρ ντ' Εστέν κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για την συμπλήρωση 30 χρόνων από την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Γιατί έπρεπε να θέλουμε να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΕΟΚ; διερωτήθηκε και απάντησε: για να μην παραμείνει η ΕΟΚ μία λέσχη χωρών της Δυτικής Ευρώπης, γιατί εδώ στην Ελλάδα δημιουργήθηκε ο πρώτος κίονας του ναού που ονομάστηκε Ευρώπη, προσθέτοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοεί ούτε το χρέος που έχει η Ευρώπη απέναντι στο Βυζάντιο και τον πολιτισμό του.

Υπήρξαν αμφιβολίες, πρόσθεσε στη συνέχεια ο ίδιος, αλλά ευτυχώς η λαμπρή και υπερήφανη προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή αποτελούσε την πιο σοβαρή εγγύηση για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και σήμερα εδώ χαιρετίζω τη μνήμη του.

Η Ελλάδα σήμερα, κατέληξε ο κ. Ντ' Εστέν, είναι ένα σύγχρονο έθνος, μία υποδειγματική δημοκρατία που προσφέρει οικονομική ευημερία, είναι η πρωτεύουσα της σταθερότητας στη νότια περιοχή της ΕΕ, είναι στυλοβάτης της ευρωπαϊκής άμυνας, είναι σταυροδρόμι ενεργειακής τροφοδοσίας που συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, γεγονός για το οποίο της είμαστε ευγνώμονες: μια χώρα που δεν σταμάτησε όλα αυτά τα χρόνια να μας εκπλήσσει. Γιατί αν η Ελλάδα έχει ανάγκη την ΕΕ και η ΕΕ έχει ανάγκη από την Ελλάδα, κατέληξε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή