Ιράν: Απερρίφθη το αίτημα Μουσαβί για πορεία διαμαρτυρίας

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009 08:40
UPD:11:02
REUTERS /DAMIR SAGOLJ

A- A A+

Απέρριψε το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν το αίτημα του υποψήφιου για την προεδρία Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί για πορεία διαμαρτυρίας κατά των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών που ανανέωσαν τη θητεία του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

«Δεν έχει δοθεί καμιά άδεια για πορεία ή συγκέντρωση. Κάθε είδους πορεία ή συγκέντρωση απαγορεύεται», ανακοίνωσε η υπηρεσία δημοσίων σχέσεων του υπουργείου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, διευκρίνισε πως αυτή η απαγόρευση αφορά το αίτημα που διατύπωσε χθες Κυριακή ο Μουσαβί για την πραγματοποίηση ειρηνικής πορείας από την πλατεία Ενκελάμπ στην πλατεία Αζαντί.

Σύμφωνα με οπαδούς του Μουσαβί, η απόφαση του υπουργείου δεν αποκλείει τις συγκεντρώσεις διαδηλωτών σε άλλα σημεία της Τεχεράνης.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις στην ιρανική πρωτεύουσα ανάμεσα σε αστυνομικούς και οπαδούς του Μουσαβί που αντιτίθενται στην επανεκλογή του Αχμαντινετζάντ.

Ο Μουσαβί κατηγορεί τις ιρανικές αρχές για νοθεία με στόχο την επανεκλογή του Αχμαντινετζάντ με μεγάλη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο και ζήτησε την ακύρωση του αποτελέσματος.

Ο γαλλικός Τύπος θεωρεί δεδομένες τις παρατυπίες στις προεδρικές εκλογές, ενώ οι αρθρογράφοι, αναφερόμενοι σε μία πιθανή «μαζική νοθεία», κρίνουν το αποτέλεσμα ως «κακό μαντάτο», όχι μόνον για το Ιράν, αλλά και για όλη τη Δύση.

Η αριστερή εφημερίδα ‘Λιμπερασιόν’ συμμερίζεται την άποψη πολλών όσων πιστεύουν ότι «η απίθανη διαφορά ανάμεσα στις ψήφους του νυν προέδρου και του μεταρρυθμιστή διεκδικητή Μουσαβί εγείρει αδιαμφισβήτητα το ερώτημα μίας μαζικής νοθείας».

Η εφημερίδα εκφράζει τον φόβο πως «το Ιράν αυξάνει την καταπίεση για να καταπνίξει τις επιδιώξεις μίας νεολαίας που επιδεικνύει όλο και περισσότερο την βούλησή της για ανοίγματα». «Δεν θα λέγαμε ότι βρισκόμαστε μακριά από έναν εμφύλιο πόλεμο», τονίζει.

Για την καθολική ‘Λα Κρουά’ η προαναγγελθείσα επανεκλογή του Αχμαντινετζάντ αποτελεί «κακό μαντάτο για το Ιράν», αλλά επίσης και «για τον κόσμο, ιδίως για εκείνους που, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη, ήλπιζαν πως μία αλλαγή προσώπου στην ηγεσία του Ιράν θα έφερνε μία αποφόρτιση σε θέματα τόσο ευαίσθητα όπως τα πυρηνικά και οι σχέσεις με το Ισραήλ».

«Για τη δυτική διπλωματία, το ιρακινό ζήτημα άρχισε να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο», τονίζει από την πλευρά της η δεξιά ‘Φιγκαρό’ , η οποία εκτιμά ότι πλέον ο Μπαράκ Ομπάμα είναι δύσκολο να τείνει χείρα φιλίας σε έναν Αχμαντινετζάντ με απαράδεκτες θέσεις και με μία αμφισβητήσιμη νομιμότητα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή