Ανησυχία της ΕΕ για «παρατυπίες» στις ιρανικές εκλογές

Κυριακή, 14 Ιουνίου 2009 10:52
A- A A+

Την ανησυχία της για τις «παρατυπίες» που σημειώθηκαν στη διάρκεια των ιρανικών προεδρικών εκλογών και τις βιαιότητες που ακολούθησαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξέφρασε το Σάββατο με σχετική ανακοινωσή της η τσεχική προεδρία της ΕΕ.

«Η προεδρία ανησυχεί για τις φερόμενες ως παρατυπίες στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας και για τις μετεκλογικές βιαιότητες που ξέσπασαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, γεγονός που προκάλεσε το θυμό και την εξέγερση των οπαδών του κύριου αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές Χοσέιν Μουσαβί, με αποτέλεσμα βίαια επεισόδια στους δρόμους της Τεχεράνης.

Σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η τσεχική προεδρία της ΕΕ «ελπίζει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα δώσουν την ευκαιρία να αποκατασταθεί ο διάλογος για το ζήτημα των πυρηνικών και να αποσαφινιστεί η ιρανική θέση στο θέμα αυτό».

«Η προεδρία της ΕΕ αναμένει ότι η νέα ιρανική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της έναντι της διεθνούς κοινότητας και θα σερβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή