Την ελπίδα της αμερικανικής κυβέρνησης πως οι ιρανικές προεδρικές εκλογές αντικατοπτρίζουν «την πραγματική επιθυμία και θέληση του ιρανικού λαού» εξέφρασε με επιφύλαξη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χιλαρι Κλίντον στη διάρκεια επίσκεψής της στον Καναδά.
Την ανησυχία του για τις παρατυπίες που καταγγέλεται ότι διαπράχθηκαν στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας ανέφερε από την πλευρά του, ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών, Λόρενς Κάνον.
«Λαβαίνουμε υπόψη μας τα αποτελέσματα όπως αυτά ανακοινώθηκαν από την εκλογική επιτροπή του Ιράν», ανακοίνωσε λακωνικά ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.
Την άμεση δράση της διεθνούς κοινότητας κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν ζήτησε το Ισραήλ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει χωρίς καμία καθυστέρηση κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν καθώς και για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα αυτή σε τρομοκρατικές οργανώσεις που ενέχονται σε προσπάθειες αποσταθεροποίησης της περιοχής», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβινγκντορ Λίμπερμαν.
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασά αλ Ασαντ είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που απέστειλε στον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ συγχαρητήριο τηλεγράφημα με την ευκαιρία της επανεκλογής του στην προεδρία της χώρας εκφράζοντας «τις ευχές του στον ιρανικό λαό για μεγαλύτερη πρόοδο και ευημερία».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ένας από τους ελάχιστους ηγέτες που υποστηρίζει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, συνεχάρη τον κ. Αχμαντινετζάντ και χαρακτήρισε την επανεκλογή του στην ιρανική προεδρία «μεγάλη νίκη για τους ανθρώπους που μάχονται για έναν καλύτερο κόσμο».
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο, Reuters