«Παραμένει ζητούμενο μία ενωμένη Ευρώπη με αδιαίρετη ασφάλεια»

Παρουσίαση των συμπερασμάτων της Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα
Κυριακή, 28 Ιουνίου 2009 17:59
A- A A+

«Οι εταίροι μας μας εμπιστεύτηκαν. Στήριξαν την πρωτοβουλία μας να εγκαινιάσουμε τη Διαδικασία της Κέρκυρας. Επί δύο ημέρες μιλούσαμε για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ένας καινούργιος άνεμος που μας οδηγεί να ουσιαστικοποιήσουμε αυτόν τον διάλογο», υπογράμμισε η προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, αναφερόμενη στα συμπεράσματα της άτυπης Συνόδου των ΥΠΕΞ του Οργανισμού στην Κέρκυρα.

Στόχος, δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της συνόδου, είναι η ενίσχυση των μηχανισμών διαλόγου, βήμα- βήμα, για την αντιμετώπιση παλιών και νέων απειλών και την εμπέδωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και ευημερίας, από τη γειτονιά μας ως το Βανκούβερ και το Βλαδιβοστόκ.

«Καταθέτουμε την πολιτική βούληση να νικήσουμε τις προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε, καθοδηγούμενοι από το πνεύμα της περιεκτικής, συνεργατικής και αδιαίρετης ασφάλειας», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, τονίζοντας δύο ακόμη παραμέτρους: «συγκερασμός απόψεων και ισότιμη βάση».

Το κείμενο που εξεδόθη από την Προεδρία και αποτελεί έναν τέτοιο συγκερασμό, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «μια ενωμένη Ευρώπη με αδιαίρετη ασφάλεια παραμένει ζητούμενο» και καλεί τους συμμετέχοντες στον ΟΑΣΕ «να επαναβεβαιώσουμε το κεκτημένο μας, να επανεξετάσουμε την παρούσα κατάσταση στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και να αναμορφώσουμε τους μηχανισμούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε παλιές και νέες προκλήσεις».

Δεν αμφισβητήθηκαν οι υπάρχοντες μηχανισμοί ασφαλείας

Η υπουργική Σύνοδος κατέληξε επίσης στη διαπίστωση ότι «ο ΟΑΣΕ αποτελεί το κατεξοχήν κατάλληλο φόρουμ για να αναπτυχθεί ένας πολύπλευρος διάλογος, διότι είναι ο μόνος περιφερειακός οργανισμός που συνενώνει όλα τα κράτη από το Βανκούβερ ως το Βλαδιβοστόκ σε ισότιμη βάση».

Όπως επισημαίνεται, «η Τελική Πράξη του Ελσίνκι και τα κείμενα του ΟΑΣΕ που ακολούθησαν θα παραμείνουν τα θεμέλια της ασφαλείας στην περιοχή των χωρών του» οι οποίες «δεν βλέπουν άλλη λύση από την αποκατάσταση του ιδεώδους της αδιαίρετης συνεργατικής και περιεκτικής ασφάλειας , η οποία διαφυλάσσεται στα κείμενα του ΟΑΣΕ».

«Κανείς δεν πρότεινε αλλαγή των υπαρχόντων μηχανισμών ευρωπαϊκής ασφάλειας», ούτε κατάργηση του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε η υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείσα σχετικά με την ρωσική πρόταση για τη «νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας» και πρόσθεσε:

«Οι περισσότεροι εταίροι είναι ικανοποιημένοι με τους υφιστάμενους μηχανισμούς ασφαλείας και συμφώνησαν πως υπάρχει ανάγκη εντατικού διαλόγου για θέματα ασφαλείας στην Ευρώπη και αυτό θα ετοιμάσουμε και ενόψει της συνόδου των Αθηνών».

Όπως υπογράμμισε, και η Ρωσία συμφώνησε ότι μέσα στον ΟΑΣΕ υπάρχουν και οι τρεις βασικές πτυχές ασφάλειας (στρατιωτική ασφάλεια, ανθρωπιστική διάσταση, περιβάλλον, περιλαμβανομένης και της ενέργειας).

Aδιέδοδο για Γεωργία

Ωστόσο, στη «σκληρή ατζέντα» που ανάγεται το πρόβλημα της παραμονής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Γεωργία, οι σύνεδροι του ΟΑΣΕ δεν έκαναν ούτε ένα βήμα προόδου, παρά τις άοκνες προσπάθειες όλων και πρωτίστως της ελληνικής προεδρίας, αλλά η προστιθέμενη αξία είναι ότι όλες οι πλευρές ανέπτυξαν με ειλικρίνεια τις διαφορετικές απόψεις τους , αξιοποιώντας τους μηχανισμούς του διαλόγου «με μοντέλο την Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως είπε σε συνέντευξή του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

Εδώ δεν ήρθαμε για να λύσουμε προβλήματα, αλλά για να εμπεδώσουμε τον διάλογο και τη συνύπαρξή μας, οδηγούμενοι από το μοντέλο της ΕΕ και κυρίως από το μοντέλο που έχει χτίσει μεταπολεμικά η Γαλλία και η Γερμανία, σημείωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Το ταξίδι για την υπουργική των Αθηνών τον Δεκέμβριο, θα είναι μακρύ, αναγνώρισε η υπουργός Εξωτερικών. Για το λόγο αυτό, όλοι συμφώνησαν πως η ελληνική αντιπροσωπεία στη Βιέννη θα πρέπει «να διερευνήσει τρόπους για τη διαμόρφωση ενός πιο δομημένου διαλόγου, με συγκεκριμένες θεματικές περιοχές στις οποίες θα πρέπει να εστιαστεί ο διάλογος, καθώς και τρόπους διεξαγωγής του».

Στην πρώτη πεντάδα των προκλήσεων που ζητούν απάντηση είναι η Γεωργία, οι λοιπές παρατεταμένες συγκρούσεις στον Καύκασο και την Υπερδνειστερία, η εκκρεμούσα συμφωνία για τα συμβατικά όπλα, η ενεργειακή ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή. Στις νέες απειλές περιλαμβάνονται η παράνομη μετανάστευση, η τρομοκρατία, το κυβερνοέγκλημα.

Ερωτηθείσα για τη λαθρομετανάστευση -φλέγον θέμα για την Ελλάδα- η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι το συζήτησε με πολλούς καλεσμένους της «και αναφέρθηκε ως ένα από τα θέματα που πρέπει να ασχοληθεί ο ΟΑΣΕ». «Συμφωνήσαμε», είπε, «ότι πρώτα από όλα χρειάζεται μια πιο στενή συνεργασία των κρατών, να υπάρξουν συμφωνίες επαναπατρισμού με τις χώρες που δεν έχουν συνάψει και τήρηση αυτών που έχουν συμφωνηθεί ».

Σε ερώτηση γιατί δεν είδε τελικά τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, η κ. Μπακογιάννη εξήγησε ότι είχε πολύ πιεστικό πρόγραμμα, αλλά διαβεβαίωσε πως είναι στο πρόγραμμά της ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ να επισκεφθεί τη χώρα.

«Οι εταίροι μας μας εμπιστεύτηκαν. Στήριξαν την πρωτοβουλία μας να εγκαινιάσουμε τη Διαδικασία της Κέρκυρας. Επί δύο ημέρες μιλούσαμε για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ένας καινούργιος άνεμος που μας οδηγεί να ουσιαστικοποιήσουμε αυτόν τον διάλογο. Συμφωνήσαμε ότι είναι ο μόνος τρόπος να κάνουμε βήματα εμπρός. Και το επόμενο βήμα είναι να δουλέψουμε σκληρά για να έχουμε συμφωνημένο κείμενο στην Αθήνα», κατέληξε η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή