Πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδος - ΗΠΑ για το θέμα της βίζας

Κυριακή, 28 Ιουνίου 2009 10:31
UPD:16:21

A- A A+

Υπεγράφησαν σήμερα στην Κέρκυρα από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ, πρωτόκολλα συνεργασίας για την άρση του καθεστώτος βίζας για τους Ελληνες ταξιδιώτες στις ΗΠΑ. Προηγουμένως, σε άριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε η διμερής συνάντηση της κ. Μπακογιάννη με τον Αμερικανό αξιωματούχο.

«Μένουν λίγα βήματα και κάποιες διοικητικές ενέργειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή», είπε ο κ. Στάινμπεργκ στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, τονίζοντας ότι αναμένει αυτή την εξέλιξη πριν το τέλος του έτους.

«Με γνώμονα την αμοιβαιότητα, οι υπηρεσίες μας διαμόρφωσαν δύο κείμενα (σ.σ. ένα Μνημόνιο Κατανόησης και μια συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση του σοβαρού εγκλήματος) που υιοθετούν υψηλά κριτήρια και εγγυήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την τήρηση των νομικών διαδικασιών», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη και σημείωσε ότι οι εν λόγω συμφωνίες «αποτελούν ουσιαστικό βήμα προς τη σύσφιξη των σχέσεών μας και μάλιστα, στο ουσιαστικό επίπεδο της Κοινωνίας των Πολιτών».

«Με την περάτωση των τυπικών και νομοθετικών διαδικασιών για τη θέση σε ισχύ των κειμένων -συμπλήρωσε- θα ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα ενσωματώσει την Ελλάδα στο πρόγραμμα κατάργησης θεωρήσεων. Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες, θα εργαστούν με ταχείς ρυθμούς για την ολοκλήρωση των διαδικασιών στο αμέσως προσεχές διάστημα, προσβλέποντας στη θετική επίδραση που θα έχει η συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό για την οικονομική συνεργασία, τον τουρισμό και τις επαφές μεταξύ των δύο λαών».

Με αφορμή εξάλλου, τις τελευταίες ανταλλαγές επισκέψεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε υψηλό επίπεδο, η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι «συνιστούν απόδειξη του νέου αέρα που φυσάει στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

Αναφερόμενη στην άτυπη υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ, οι εργασίες της οποίας άρχισαν σήμερα, η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ενωμένοι μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη για την Ευρώπη. Υπάρχει σαφής πολιτική βούληση να γυρίσουμε σελίδα. Ο ΟΑΣΕ είναι το κατάλληλο φόρουμ για να προωθήσουμε το διάλογο. Οι εταίροι μας δείχνουν τη βούλησή τους να στηρίξουν τη διαδικασία της Κέρκυρας.

«Ο στόχος της Συνόδου είναι όλες οι χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ να εμπλακούν στη διαδικασία της Κέρκυρας, η οποία θα βοηθήσει στον καθορισμό κοινών στόχων και κοινής δράσης για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής ασφάλειας στον 21ο αιώνα», πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να αναζητηθούν τα εργαλεία και οι πολιτικές εκείνες οι οποίες θα συμβάλλουν στο ξεπέρασμα των διαφορών των χωρών του ΟΑΣΕ, αλλά και να συζητηθούν τα θέματα εκείνα τα οποία αποτελούν τις πραγματικές προκλήσεις στο θέμα της ασφάλειας».

Τέλος, απευθυνόμενη στον Αμερικανό αναπληρωτή Εξωτερικών, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε τις ευχές της για «ταχεία ανάρρωση στη Χίλαρι» και πρόσθεσε: «Να της πεις ότι την περιμένουμε το Δεκέμβριο -στην καταληκτική σύνοδο του ΟΑΣΕ για την ελληνική προεδρία- για να συνεχίσουμε αυτό που αρχίσαμε σήμερα στην Κέρκυρα».

Από την πλευρά του, ο κ. Στάινμπεργκ μίλησε για «εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών» και στο πλαίσιο αυτό ενέταξε και την υπογραφή των δύο ανωτέρω συμφωνιών, τονίζοντας ότι «προωθείται η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών».

Όπως είπε, με την Ελληνίδα ΥΠΕΞ συζήτησαν και άλλα διμερή θέματα, «την εξεύρεση τρόπων ειρήνευσης στα Βαλκάνια, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε για επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στην ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη». Ειδικότερα για την ενέργεια, σημείωσε ότι η Ρωσία πρέπει να ενταχθεί στον ενεργειακό χώρο με διαφάνεια και ότι «προωθούμε την πολυμορφία των ενεργειακών πόρων και αυτό προσπαθούμε και στην Ελλάδα».

«Ο Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί την Ελλάδα σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ»

Σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Στάινμπεργκ τόνισε πως ο πρόεδρος Ομπάμα θεωρεί την Ελλάδα ένα πολύ σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ. Εχουμε κοινά συμφέροντα, μοιραζόμαστε κοινές αξίες και ενδιαφέροντα, για συνεργασία στη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια. Απόδειξη αυτής της βούλησης είναι και η επίλυση τρεχόντων θεμάτων, όπως η ολοκλήρωση της διαδικασίας της βίζας, σημείωσε χαρακτηριστικά, και υπογράμμισε την κοινή βούληση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για εμβάθυνση των σχέσεών τους.

Έχουμε μια σημαντική ευκαιρία να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί και να κάνουμε διάλογο για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όπως η περιφερειακή ασφάλεια, η διάδοση των όπλων, η τρομοκρατία , τα οικονομικά θέματα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και χαρακτήρισε τις συνόδους του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα ευκαιρία να προωθηθεί η συνεργασία.

Ερωτηθείς για την αύξηση της παράνομης μετανάστευσης, είπε ότι κατανοεί τις ανησυχίες της Ελλάδας τόσο για τις επιπτώσεις στα θέματα ασφαλείας που προκύπτουν όσο και για την ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος και τόνισε ότι πρέπει να βρούμε τρόπους για την αντιμετώπισή του στην πηγή. Η συνεργασία μας στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ανέφερε, είναι ένα παράδειγμα πώς μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για την άμβλυνση του προβλήματος.

Για τις τουρκικές υπερπτήσεις στα νησιά του Αιγαίου, εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης και επεσήμανε ότι θεωρεί αναγκαίο να υπάρχει διάλογος. Πιστεύω, σημείωσε, ότι είναι σημαντικές οι προσπάθειες που γίνονται από ελληνικής πλευράς να δεσμεύσουν την τουρκική ώστε να βρεθούν λύσεις από κοινού.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Στάινμπεργκ εξέφρασε ικανοποίηση για το άνοιγμα του περάσματος του Λιμνίτη και τη χαρακτήρισε πολύ θετική ένδειξη.

Για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τέλος, παρατήρησε ότι η επίλυση του ονόματος είναι προς όφελος όλων . Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να δει την ΠΓΔΜ ενσωματωμένη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να γίνει μια ευημερούσα χώρα, σημείωσε.

Ερωτηθείς εξάλλου για το θέμα της τρομοκρατίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε πως είναι ένας τομέας που συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και πρέπει να συνεργαστούμε γιατί αποτελεί απειλή για όλους τους πολίτες.

Συνέχεια διμερών συναντήσεων Ντ. Μπακογιάννη

Το Σάββατο η υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις με τους ομολόγους της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγιερ, και της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ενώ το βράδυ η υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε δείπνο στο Αχίλλειον προς τιμήν των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ.

Σήμερα Κυριακή, οι διμερείς επαφές της κ. Μπακογιάννη περιλαμβάνουν συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ αβέβαιο παραμένει ακόμη αν θα συναντηθεί τελικά με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/28/1682731.htm .

Το ίδιο αβέβαιη είναι η και η συνάντηση της Ελληνίδας ΥΠΕΞ με το Τούρκο ομόλογό της κ. Νταβούτογλου, η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή