«Δύο δεκαετίες μετά την επανένωση της Ευρώπης, είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει μια ειλικρινής αποτίμηση κατά πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που ετέθησαν - μια Ευρώπη ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική. Το πιο κατάλληλο φόρουμ για να γίνει αυτό είναι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο ΟΑΣΕ».
Τα παραπάνω δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για τη άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, και αναφέρθηκε στο ρόλο της ελληνικής προεδρίας, χαρακτηρίζοντας μεγάλη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής την ανταπόκριση που είχε η Σύνοδος:
«Η ελληνική Προεδρία -γιατί η Ελλάδα έχει την προεδρία του ΟΑΣΕ αυτό το χρόνο- δούλεψε με πάρα πολύ επιμέλεια, με σύστημα, για να κάνει αυτή τη συνάντηση γεγονός. Διότι είναι μεγάλη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το ότι οι πενήντα έξι χώρες του ΟΑΣΕ ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της υπουργού Εξωτερικών και είναι σήμερα εδώ για να συζητήσουν ανοικτά, σ' έναν ελεύθερο και ειλικρινή διάλογο, όλα τα προβλήματα που αφορούν την Ευρώπη και κυρίως τα ζητήματα ασφαλείας», εξήγησε.
«Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία»
«Η ευρωπαϊκή ήπειρος απολαμβάνει σήμερα πρωτόγνωρη ασφάλεια και σταθερότητα. Ωστόσο, οι προκλήσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι μάς υπενθυμίζουν ότι το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι το όραμα μιας ενωμένης ηπείρου στη βάση οικουμενικών αρχών και αδιαίρετης ασφάλειας, όπως ορίζεται στη Διακήρυξη του Ελσίνκι του 1975 και στον Χάρτη των Παρισίων του 1990, δεν έχει ακόμη πραγματωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχουμε διανύσει σημαντική απόσταση, αλλά δεν έχουμε ακόμη φθάσει στον προορισμό μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής κατά το χαιρετισμό του στη Σύνοδο.
Όπως επεσήμανε, οι κρίσεις του 2008 κατέρριψαν τις αντιλήψεις που επικρατούσαν επί μακρόν για την ασφάλεια στην περιοχή του ΟΑΣΕ. Ωστόσο, η ιστορία μάς διδάσκει ότι οι κρίσεις είναι συχνά εφαλτήρια για βελτίωση.
«Το κινεζικό ιδεόγραμμα για την κρίση αποτελείται από δύο σύμβολα: το πρώτο σημαίνει "κίνδυνος" και το δεύτερο "ευκαιρία". Πρέπει λοιπόν να αδράξουμε την ευκαιρία και να υπερκεράσουμε τον κίνδυνο. Πεποίθησή μου είναι ότι έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ:
«Αυτό το αναντικατάστατο φόρουμ μάς έχει υπηρετήσει επάξια, αν και δεν έχουμε ακόμη αξιοποιήσει πλήρως τις πραγματικές του δυνατότητες. Έχει έρθει λοιπόν η ώρα να διερευνήσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μας υπηρετήσει ακόμα καλύτερα, προσαρμοσμένο στις πολυσχιδείς προκλήσεις του 21ου αιώνα».
Στη δική της ομιλία, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αφού σημείωσε την ανάγκη «να ανανεώσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες και να υπηρετήσουμε τον κοινό στόχο, που είναι ο διάλογος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τόνισε:
«Η ελληνική προεδρεία δεσμεύεται πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επανεκκίνηση αυτής της διαδικασίας, που επιδιώκει να υπάρξει μια συλλογική δέσμευση για τα θέματα της ασφάλειας στον ορίζοντα της προσεχούς δεκαετίας».