Συμπλοκές αστυνομικών και υποστηρικτών του Μουσαβί στην Τεχεράνη

Σε «κρίση» η χώρα σύμφωνα με τον Ραφσαντζανί
Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2009 13:44

A- A A+

Με δακρυγόνα και γκλομπ επιχείρησαν να απωθήσουν οι αστυνομικοί δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του ηττημένου υποψήφιου για την προεδρεία Μιρχοσεΐν Μουσαβί που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης για τις προσευχές της Παρασκευής, των οποίων ηγείται ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το Reuters.

Όπως είπε ο κληρικός, που έχει σημαντική επιρροή στο Ιράν, πολλοί Ιρανοί έχουν αμφιβολίες για το επίσημο αποτέλεσμα των εκλογών υπέρ του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ενώ ισχυρίστηκε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση.

«Είμαστε όλοι μέλη μιας οικογένειας. Ελπίζω με αυτό το κήρυγμα να ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο δυσκολιών που μπορεί να χαρακτηριστεί κρίση», όπως είπε στο κήρυγμά του που μεταδόθηκε ζωντανά από το κρατικό ραδιόφωνο. Είναι η πρώτη φορά που ο Ραφσαντζανί ηγείται της προσευχής από τις αμφιλεγόμενες εκλογές της 12ης Ιουνίου.

Στη λειτουργία παρών ήταν και ο Μουσαβί, όπως είχε προαναγγείλει στην ιστοσελίδα του από την Τετάρτη.

Ο Ραφσαντζανί, σημαντικός υποστηρικτής του Μουσαβί, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων στις μετεκλογικές διαδηλώσεις και τη χαλάρωση των περιορισμών στην ελευθερία του Τύπου.

«Στην παρούσα κατάσταση δεν είναι απαραίτητο να έχουμε έναν αριθμό ανθρώπων στις φυλακές.. πρέπει να τους αφήσουμε να επιστρέψουν στις οικογένειές τους».

Νωρίτερα, το πλήθος ακούστηκε μέσω της ζωντανής μετάδοσης να φωνάζει «Μουσαβί, Μουσαβί, σε στηρίζουμε», διακόπτοντας το κήρυγμα.

Οι φωνές σταμάτησαν όταν ο ομιλητής ζήτησε «να μην μολύνεται η θέση και η ιερότητα των προσευχών της Παρασκευής με σχόλια και συνθήματα».

Έξω από το πανεπιστήμιο, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσης των κρατουμένων, κατά τη μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων ημερών.

Πηγές: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή