Το Ιράν ορίζει νέο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2009 16:16
A- A A+

Τον πρώην εκπρόσωπο της χώρας στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Αλί Ακμπάρ Σαλεχί όρισε το Ιράν ως το νέο επικεφαλής της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, μετά τη χθεσινή παραίτηση του Γκολάμ Ρεζά Αγκαζαντέχ, σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ.

Ο κ. Αγκαζαντέχ παραιτήθηκε μετά από 12 χρόνια στο αξίωμα για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους. Φέρεται να είναι υποστηρικτής του ηττημένου προεδρικού υποψηφίου Μιρχοσεΐν Μουσαβί, ενώ ήταν σύμμαχος του Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, πρώην προέδρου και πολέμιου του νυν προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ωστόσο άγνωστο παραμένει αν αυτοί οι παράγοντες επηρέασαν την παραίτησή του.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τη γνώμη αναλυτή, ο νέος επικεφαλής είναι ένας ήπιος πολιτικός που επιθυμεί την επίλυση μέσω διαλόγου της διαμάχης του Ιράν με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Ο διορισμός του Σαλεχί είναι θετικό σημάδι για τη Δύση. Ο Σαλεχί είναι ένας λογικός και ήπιος άνθρωπος, τον οποίο εμπιστεύεται η ΙΑΕΑ», όπως είπε ο αναλυτής που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Πηγές: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή