Αστροναύτες «Απόλλων 11»: Πρέπει να εξερευνήσουμε τον ¶ρη και όχι τη σελήνη

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009 15:03

A- A A+

Δύο από τους αστροναύτες που έλαβαν μέρος στην προσελήνωση του «Απόλλων 11» πριν από 40 χρόνια απηύθυναν έκκληση για την πραγματοποίηση επανδρωμένης αποστολής στον ¶ρη.

Σε μία σπάνια δημόσια από κοινού εμφάνιση του πληρώματος του θρυλικού «Απόλλωνα» με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την αποστολή τους, ο Μπαζ Όντριν και ο Μάικλ Κόλινς δήλωσαν ότι ο ¶ρης και όχι η σελήνη θα έπρεπε να βρίσκεται στο επίκεντρο της εξερεύνησης.

Ο Νιλ ¶ρμστρονγκ, ο πρώτος που πάτησε στη σελήνη, είπε ότι η διαμάχη για το ποιος θα έφτανε πρώτος στη σελήνη είχε υπάρξει ο απόλυτος ειρηνικός αγώνας, προσθέτοντας ότι ήταν μία «εξαιρετική εθνική επένδυση», τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την πρώην ΕΣΣΔ.

«Ήταν ο απόλυτος ειρηνικός αγώνας: οι ΗΠΑ εναντίον της ΕΣΣΔ. Δεν θα πω ότι ήταν ένας αντιπερισπασμός που απέτρεψε τον πόλεμο, ωστόσο ήταν ένας αντιπερισπασμός. Τελικά, παρείχε ένα μηχανισμό που βοήθησε στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ πρώην εχθρών. Υπό αυτήν την έννοια, ήταν μία εξαιρετική εθνική επένδυση και για τις δύο πλευρές», όπως είπε ο κ. ¶ρμστρονγκ.

«Κάποιες φορές νομίζω ότι πέταξα στο λάθος μέρος»

Από την πλευρά του, ο κ. Όλντριν δήλωσε ότι «ο “Απόλλων 11” συμβολίζει τι μπορεί να κάνει ένα σπουδαίο έθνος και ένας σπουδαίος λαός αν εργαστούμε σκληρά, αν εργαστούμε μαζί και αν έχουμε ισχυρούς ηγέτες με όραμα και αποφασιστικότητα».

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για μία αποστολή στον ¶ρη. «Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε όσους ήταν μέρος του προγράμματος “Απόλλων” είναι να ακολουθήσουμε τα βήματά τους, να τολμήσουμε και πάλι μία αποστολή εξερεύνησης», επισήμανε, ενώ συμπλήρωσε: «Κάποιες φορές νομίζω ότι πέταξα στο λάθος μέρος. Ο ¶ρης ήταν πάντα ο αγαπημένος μου σαν παιδί και εξακολουθεί να είναι σήμερα». Χαρακτήρισε επίσης τον ¶ρη «προορισμό που αξίζει πολύ περισσότερο τον κόπο» από τη σελήνη.

Πηγή: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή