Ο ευρωπαϊκός Τύπος για τα 40 χρόνια από την προσελήνωση

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009 16:33
A- A A+

Για τους βρετανικούς Times, η αποστολή στο φεγγάρι είναι η απόδειξη του τι μπορεί να πετύχει η επιστήμη με πολλή θέληση και προτείνει ο επόμενος τολμηρός στόχος της να είναι η μετατροπή του καρκίνου σε χρόνια ασθένεια.

«Η κατάκτηση ενός τόσο τολμηρού στόχου (σ.σ. όπως η αποστολή στη σελήνη) καταδεικνύει πόσο επιπόλαιο είναι να υποτιμούμε τις δυνατότητες της ανθρώπινης ιδιοφυίας. Η επιστήμη, αν της δοθεί ολόψυχη υποστήριξη, μπορεί να πετύχει τους πλέον απίθανους στόχους… Μπορεί σύντομα να δούμε αυτή την τρομερή ασθένεια σαν μία κατά βάση ελέγξιμη και χρόνια κατάσταση. Μέσα σε περίπου δέκα χρόνια, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να είναι πιο πιθανό να πεθαίνει κανείς με καρκίνο, παρά εξ’ αιτίας του», αναφέρεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδας.

Γράφοντας στην Daily Telegraph, ο αρθρογράφος και δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον εκφράζει την απαισιοδοξία του ότι δεν θα δει τον άνθρωπο να φτάνει στον ¶ρη. «Ο Homo sapiens θα αποτύχει σε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, όχι επειδή δεν έχουμε την τεχνολογία ή τα χρήματα. Θα αποτύχουμε επειδή είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι μας λείπει η θέληση να αναλάβουμε το ρίσκο… Η τραγωδία της εποχής μας είναι ότι ο, κατακλυσμένος από δικηγόρους, δυτικός κόσμος είναι 100 φορές πιο φοβικός και πιο παρανοϊκός από τη γενιά που πέταξε στο φεγγάρι».

«Η ΝΑΣΑ ποτέ δεν ξαναβρήκε πραγματικά το δρόμο της μετά το θρίαμβο του προγράμματος “Απόλλων”», διαπιστώνει ο Economist, που ισχυρίζεται ότι η ανάληψη πολλών από τις αποστολές της από ιδιωτικές εταιρείες θα προκαλέσει εκ νέου ερωτήματα για τη χρησιμότητα τής, χρηματοδοτούμενης από τους φορολογουμένους, κρατικής υπηρεσίας.

«Ο μεγάλος αντίπαλος, η Σοβιετική Ένωση, δεν υπάρχει πια, η σελήνη ξεχάστηκε και εκείνοι οι πρώτοι αστροναύτες γέρασαν», γράφει η γαλλική εφημερίδα Liberation.«Το σύμπαν παραμένει βέβαια μια φανταστική, αλλά αμφιλεγόμενη ουτοπία, όλοι έχουμε επιστρέψει πια στη γη και διαπιστώνουμε ότι μας χωρίζουν πολλά χρόνια και πολλά γεγονότα από την εποχή του Κένεντι και το επίτευγμα της NASA.»

«Κανείς δεν ενθουσιάζεται σήμερα με ταξίδια στο φεγγάρι ή στους άλλους πλανήτες», παρατηρεί η αυστριακή Die Presse. «Έχουμε πια άλλες έγνοιες, άλλα προβλήματα: απειλούμαστε με τη συντέλεια του κόσμου μας. Κλιματικές αλλαγές, γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, ακόμη και τα τούνελ για τα τρένα αποδείχθηκαν επικίνδυνα για κατολισθήσεις.»

«¶λλαξαν οι προτεραιότητές μας: η βιολογία και οι προκλήσεις της αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία, ενώ τότε η κατάκτηση της σελήνης συνιστούσε το βασικό στοιχείο στην αντιπαλότητα ΗΠΑ – Σοβιετικής Ένωσης», υπογραμμίζει η γαλλική Dernieres Nouvelles d’ Alsace. «Σήμερα έχουμε πειστεί ότι πραγματική πρόοδος είναι να καταφέρουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας στη γη. Προβλήματα πολύπλοκα που άπτονται όχι μόνον της τεχνολογίας, αλλά και της κοινωνίας και της ηθικής. Κάθε εποχή έχει τα δικά της όρια, τις δικές της παρακαταθήκες και το δικό της ακρωτήριο της καλής ελπίδας.»

«Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα δεν επιθυμεί να επενδύσει περισσότερα χρήματα σε αποστολές στη Σελήνη ή τον ¶ρη, αλλά σε προγράμματα υποδομής και ανανεώσιμων μορφών ενέργειας», επισημαίνει η γερμανική Westdeutsche Zeitung. «Ο Ομπάμα θέτει το ερώτημα γιατί πρέπει ένα οικονομικά καταχρεωμένο κράτος να επενδύσει για την εξερεύνηση του σύμπαντος και όχι για τα προβλήματα που υπάρχουν στη γη.»

Πηγές: The Times, The Daily Telegraph, The Economist, dw-world.de

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή