Ντ. Μπακογιάννη: Η Τουρκία οφείλει να τηρεί τα συμφωνηθέντα

Κυριακή, 26 Ιουλίου 2009 11:32
UPD:13:54
A- A A+

Μήνυμα προς την ¶γκυρα ότι τον Δεκέμβριο θα κριθεί βάσει των συμφωνηθέντων, τα οποία και οφείλει να τηρεί, αλλά και ότι «νταηλίκια στην Ευρώπη δεν χωράνε» στέλνει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», τονίζοντας παράλληλα ότι η σταθερή θέση της Ελλάδας είναι «πλήρης προσαρμογή-πλήρης ένταξη».

Η κ. Μπακογιάννη δηλώνει παράλληλα «παλαιά φίλη του τουρκικού λαού και σθεναρή υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας».

«Η Τουρκία σήμερα διέρχεται μια αργή και ενδεχομένως επίπονη διαδικασία εξευρωπαϊσμού. Υπό μια έννοια, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα και ιστορική. Κατανοώ τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές διεργασίες σε μια χώρα του μεγέθους, της γεωγραφικής θέσης και της ιστορίας της Τουρκίας. Κατανοώ, αν θέλετε, και την εσωτερική πολιτική πραγματικότητα και τον αγώνα του κυρίου Ερντογάν», αναφέρει.

Υπογραμμίζει όμως πως «νταηλίκια στην Ευρώπη δεν χωράνε», προσθέτοντας: «η Τουρκία οφείλει να τηρεί τα συμφωνηθέντα. Δεν έχει καλή παράδοση σ' αυτό. Αλλά στην Ευρώπη δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Τον Δεκέμβριο, η Τουρκία θα κριθεί από όλους μας βάσει των συμφωνηθέντων. Πρόκειται για σημαντικό ορόσημο. Όχι για το τέλος της διαδρομής. Και αυτό είναι που δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στη σταθερή μας θέση: πλήρης προσαρμογή-πλήρης ένταξη».

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή της στην ¶γκυρα, η κ. Μπακογιάννη επαναλαμβάνει ότι έχει απαντήσει θετικά στην πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου της και θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη λαμβάνοντας υπόψη τις λοιπές υποχρεώσεις της και την καταλληλότερη στιγμή, προκειμένου να είναι, τελικά, ωφέλιμη και αποδοτική.

Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών απορρίπτει τις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ περί αξιοποιήσεως από την κυβέρνηση ενδεχόμενης εντάσεως στη Αιγαίο.

Αναφορικά δε με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας σημειώνει ότι «η στρατηγική του κ. Παπανδρέου είναι αδιέξοδη, γι' αυτό και το θέμα της εκλογής προέδρου ήδη γίνεται εσωκομματικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ».

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι ο χρόνος μέχρι τον Μάρτιο είναι αρκετός για την κυβέρνηση να αναστρέψει τα πράγματα, απαντά ότι υπάρχει πολιτικός χρόνος.

Σημειώνει δε ότι «οι ευρωεκλογές έδειξαν ότι οι πολίτες αποστασιοποιούνται αλλά δεν επιλέγουν άλλη πρόταση διακυβέρνησης. Εμείς μπορεί να χάσαμε, αλλά δεν κέρδισε το ΠΑΣΟΚ. Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να προχωρήσουμε τις πολιτικές που έχουμε εξαγγείλει στο εσωτερικό και, βεβαίως, την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων σε μια περίοδο που και η Τουρκία και τα Σκόπια θα βρεθούν στο επίκεντρο της αξιολόγησής τους από την ΕΕ. Αυτή είναι μια ατζέντα πολιτικής που είναι εμπροσθοβαρής και έχει κέντρο βάρους την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή