Γ. Βαληνάκης: Βασικό προαπαιτούμενο εντάξης της Τουρκίας στην ΕΕ οι σχέσεις καλής γειτονίας

Κυριακή, 26 Ιουλίου 2009 13:23
A- A A+

Οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν βασικό και αδιαπραγμάτευτο προαπαιτούμενο της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, τονίζει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο του στον «Αδέσμευτο Τύπο της Κυριακής» ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης.

Ο κ. Βαληνάκης υπογραμμίζει επίσης ότι «πολιτικές έντασης και κατάφωρης παραβίασης τους Διεθνούς Δικαίου, που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».

«Όποιος δεν συμμορφώνεται στο αξιακό πλαίσιο του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού δεν έχει και θέση μέσα σε αυτόν. Το πλαίσιο είναι σαφές και δεν συγχωρείται η παραμικρή παρανόηση», σημειώνει ο ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Προσθέτει δε ότι «προκλητικές συμπεριφορές με αντιπαραγωγικό και αδιέξοδο χαρακτήρα, δεν μπορούν να θίξουν ή να ανατρέψουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας που εδράζονται ασφαλώς στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Αντίθετα, βλάπτουν σοβαρά τον διακηρυγμένο στόχο της για ένταξη στην Ε.Ε. Μόνο η πλήρης συμμόρφωση οδηγεί σε πλήρη ένταξη και συνεπώς κάθε απόκλιση μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την απόσταση που πρέπει να διανύσει η Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά την ελληνική εξωτερική πολιτική, ο κ. Βαληνάκης επισημαίνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται με συγκροτημένη στρατηγική και με αποκλειστικό γνώμονα τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων».

Καταλήγοντας, ο υφυπουργός Εξωτερικών τονίζει: «Σε κάθε περίπτωση, η έμπρακτη προσήλωση στις αρχές της καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, θα συνεχίσει να αποτελεί προϋπόθεση sine qua non για την απόκτηση ευρωπαϊκού διαβατηρίου από την γείτονα. Η Τουρκία δεν μπορεί να ξεφύγει από την ευθύνη της επιλογής του μέλλοντός της».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή