Σειρά νέων εκθέσεων θα φιλοξενήσει από το φθινόπωρο του Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, μεταξύ των οποίων και μία αφιερωμένη στο έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των προσεχών εκθέσεων:
- «¶νθρωπος, Όνειρο και Φόβος. Ορφέας και Ευριδίκη, με την ματιά του Palle Nielsen» 22 Σεπτεμβρίου – 25 Οκτωβρίου 2009
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα (Det danske Institut i Athen), παρουσιάζει έκθεση χαρακτικών του Δανού καλλιτέχνη, Palle Nielsen (1920 – 2000). Στην έκθεση θα παρουσιαστούν γνωστά πρώιμα έργα του κορυφαίου Δανού καλλιτέχνη του 20ου αιώνα, βασισμένα κυρίως στην τεχνική της ξυλογραφίας και μετέπειτα της λινογραφίας.
Παράλληλα, ο 25χρονος Δανός καλλιτέχνης της street art, με το ψευδώνυμο Armsrock, θα παρουσιάσει το έργο του για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα έργο μέσα στους χώρους του Μουσείου.
Γιάννης Ρίτσος. Ο διαχρονικός Έλληνας. «Να λες: ουρανός˙ και ας μην είναι.» 26 Σεπτεμβρίου – 30 Οκτωβρίου 2009
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί έκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσο. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν χειρόγραφα από το ποιητικό του έργο, φωτογραφικό υλικό και ζωγραφισμένες πέτρες από τις δεκαετίες του 70’ και του 80’.
- Golden Age Οι Καλύτερες Στιγμές της Ολλανδικής Γραφιστικής (1890-1990) 8 Οκτωβρίου – 8 Νοεμβρίου 2009
To Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Κάτω Χωρών στην Ελλάδα παρουσιάζει την έκθεση ‘Golden Age – Οι Καλύτερες Στιγμές της Ολλανδικής Γραφιστικής’. Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 200 διακεκριμένα έργα (αφίσες, βιβλία, περιοδικά, ημερολόγια και άλλα) από την ιστορία της Ολλανδικής Γραφιστικής από τον 19ο και 20ο αιώνα. Η παραγωγή της έκθεσης αποτελεί σύμπραξη της Premsela, της Ολλανδικής Πλατφόρμας για το Ντιζάιν και τη Μόδα και του De Beyerd, Μουσείου Γραφιστικής της Ολλανδίας.
- Έρως: από την Θεογονία του Ησιόδου στην ύστερη Αρχαιότητα Νοέμβριος 2009 – Απρίλιος 2010
Συνολικά, θα παρουσιαστούν περίπου 280 λίθινα, πήλινα και μετάλλινα (χρυσά και χάλκινα) εκθέματα, όπως π.χ. γλυπτά, ανάγλυφα, αγγεία, ειδώλια, λυχνάρια, κοσμήματα – ορισμένα διάσημων γλυπτών και αγγειογράφων της αρχαιότητας – τα οποία προέρχονται από 45 αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Γαλλίας, μεταξύ άλλων και του Λούβρου.