Δυτικά ομαδικά πυρά κατά Ιράν

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009 16:03
UPD:18:31

A- A A+

Για απόκρυψη επί σειρά ετών της ύπαρξης πυρηνικού εργοστασίου στο έδαφος του, κατηγόρησε το Ιράν ο Αμερικανός πρόεδρος και κάλεσε την Τεχεράνη να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες για την αποπυρηνικοποίηση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τις δραστηριότητες του Ιράν «απερίφραστη πρόκληση» για το καθεστώς αποπυρηνικοποίησης και πρόσθεσε ότι είναι ώρα για την Τεχεράνη να δράσει άμεσα ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας.

Ανάλογη στάση κράτησε και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί που κατηγόρησε το Ιράν ότι βάζει τη διεθνή κοινότητα σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Προειδοποίησε επίσης για κυρώσεις σε περίπτωση που οι ηγέτες του ασιατικού κράτους δεν δείξουν σε βάθος αλλαγή πολιτικής μέχρι το Δεκέμβριο.

Έτοιμος για την επιβολή περισσότερων και σκληρότερων κυρώσεων στην Τεχεράνη δήλωσε ο Γκόρντον Μπράουν και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να της θέσει όρια. Μάλιστα ανέφερε πως δεν αποκλείει οποιαδήποτε επιλογή για την αντιμετώπιση του Ιράν, επισημαίνοντας όμως ότι οι διεθνείς κυρώσεις θα είναι η προτιμώμενη οδός.

Mεγάλη ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν εξέφρασε και η Γερμανία καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ζήτησε από την Τεχεράνη να δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στη διεθνή υπηρεσία ατομικής ενέργειας.

Την κριτική που άσκησαν στο Ιράν οι ηγέτες της Δύσης υποστηρίζει και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Χαβιέ, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του Κριστίνα Γκαλάτς.

Συμφωνεί με τις επικρίσεις κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και η Ιταλία, η οποία ανακοίνωσε ότι «αντιτίθεται στην ανάπτυξη από το Ιράν ενός στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος και επιθυμεί η Τεχεράνη να αποσαφηνίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, όπως ζητεί η ΙΑΕΑ και ο ΟΗΕ».

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και η Χίλαρι Κλίντον που ζήτησε τη διερεύνηση της δεύτερης εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ζήτησε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Τονίσε ακόμη ότι η Τεχεράνη πρέπει να αναλάβει άμεση δράση για να αποδείξει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι ειρηνικό.

«Αυτή η εγκατάσταση οξύνει την αίσθηση της αναγκαιότητας και υπογραμμίζει την απόλυτη ανάγκη του Ιράν να συνομιλήσει μαζί μας την 1η Οκτώβρη και να αναλάβει άμεση δράση για να αποδείξει την αποκλειστική ειρηνική φύση του πυρηνικού του προγράμματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν απέρριψε τις κατηγορίες για απόκρυψη της κατασκευής του εργοστασίου. Αν ήταν κρυφό, δεν θα είχαμε ενημερώσε τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή