Ιράν: Σε λειτουργία δεύτερος πυρηνικός σταθμός;

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009 11:15
UPD:16:28
A- A A+

Την ύπαρξη μίας δεύτερης εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου στο έδαφός του γνωστοποίησε με επιστολή του στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) το Ιράν. Ανώτατος διπλωμάτης τόνισε ωστόσο ότι η εγκατάσταση λειτουργεί πιλοτικά και σε πειραματικό στάδιο.

Η ΙΑΕΑ από την πλευρά της επιβεβαίωσε ότι στις 21 Σεπτεμβρίου ενημερώθηκε από το Ιράν ότι κατασκευάζεται στο έδαφός του μία δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση, «η οποία θα χρησιμοποιείται μόνο στο βαθμό που απαιτείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Ζήτησε επιπλέον να της επιτραπεί άμεσα η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις προκειμένου να γίνει επιθεώρηση και να διευκρινιστεί αν χρησιμοποιούνται ήδη πυρηνικά καύσιμα.

Στην επιστολή του το Ιράν διευκρινίζει ότι «το επίπεδο εμπλουτισμού θα φτάσει μέχρι το 5%», αναφέρει εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ και συμπληρώνει: «Το επίπεδο αυτό δεν είναι αρκετό, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, για να χρησιμοποιηθεί το ουράνιο για την κατασκευή ατομικών όπλων».

Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος ήταν γνωστό ότι το Ιράν διατηρούσε μόνο έναν πυρηνικό σταθμό στο Νατάνζ, ο οποίος τελεί υπό καθημερινή επιτήρηση από επιθεωρητές της ΙΑΕΑ.

Για «σοβαρή παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

«Διαπστώνουμε μια νέα, σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και αυτό ενισχύει τις υποψίες», αναφέρει χαρακτηριστικά το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου αυτή η δεύτερη εγκατάσταση θα έχει 3.000 μηχανές φυγοκέντρησης που χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό του ουρανίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή