Στον Μπαράκ Ομπάμα το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2009 12:02
UPD:15:39

A- A A+

Στον Μπαράκ Ομπάμα απονέμεται το φετινό Νόμπελ Ειρήνης επειδή χάρισε στον κόσμο «την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον» με τις προσπάθειές του για την παγκόσμια ειρήνη και τη μείωση των πυρηνικών όπλων.

Στην αιτιολόγηση της αιφνιδιαστικής απόφασής της, η Επιτροπή Νόμπελ έκανε λόγο για τις «εκπληκτικές του προσπάθειες να ενδυναμώσει την παγκόσμια διπλωματία και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Όντας ο πρώτος Αφρο-αμερικανός πρόεδρος της χώρας του, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει προωθήσει τον πυρηνικό αφοπλισμό και διπλωματικές προσπάθειες για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Μεσανατολικό.

Ωστόσο, μόλις εννέα μήνες αφότου ανέλαβε την προεδρία, δεν έχει πραγματοποιηθεί προς το παρόν σημαντική πρόοδος στο Μεσανατολικό ή το ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν, ενώ αντιμετωπίζει δύσκολα διλήμματα στο Αφγανιστάν.

Τον περασμένο μήνα, ο Ομπάμα προήδρευσε ιστορικής συνέλευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά την οποία εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα που απευθύνει έκκληση για πυρηνικό αφοπλισμό.

«Σπανιότατα έχει καταφέρει κάποιος να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου και να χαρίσει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, στο βαθμό που το έχει κάνει ο Ομπάμα», όπως επισημαίνεται.

«Η διπλωματία του βασίζεται στην έννοια ότι εκείνοι που ηγούνται πρέπει να το πράττουν με βάση αξίες και νοοτροπίες που μοιράζεται η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού».

Ο Ομπάμα είναι ο τρίτος κορυφαίος Δημοκρατικός που κερδίζει το Νόμπελ αυτή τη δεκαετία – το 2007 είχε απονεμηθεί στον Αλ Γκορ και το 2002 στον Τζίμι Κάρτερ.

Η πενταμελής επιτροπή επέλεξε το φετινό νικητή ανάμεσα σε 205 υποψηφίους, αριθμό-ρεκόρ για το βραβείο.

Ο νικητής λαμβάνει επίσης χρηματικό έπαθλο 1,4 εκατ. δολαρίων.

Έκπληξη και στο Λευκό Οίκο

Ο Αμερικανός πρόεδρος «δέχθηκε με ταπεινότητα την είδηση» για την απονομή στον ίδιο του φετεινού Νόμπελ Ειρήνης, όπως δήλωσε ανώνυμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στο Reuters.

Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα Ρόμπερτ Γκιμπς τηλεφώνησε στον Λευκό Οίκο και ξύπνησε τον Aμερικανό πρόεδρο για να του ανακοινώσει την είδηση λίγο πριν από τις 06:00 τοπική ώρα, περίπου μια ώρα μετά την ανακοίνωση της απονομής του Νόμπελ στις 05:00 τοπική ώρα, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Στον Ομπάμα δεν έγινε ως είθισται το παραδοσιακό τηλεφώνημα από την επιτροπή απονομής των Νόμπελ για να του ανακοινωθεί ότι κέρδισε το φετεινό βραβείο, δήλωσε παράλληλα ο επικεφαλής της επιτροπής απονομής των Νόμπελ Τόρμπιορν Γιάγκλαντ.

«Δεν πρέπει κανείς να ξυπνήσει έναν πρόεδρο στο μέσον της νύχτας», διευκρίνισε ο Γιάγκλαντ σε δημοσιογράφους.

Πολλοί έχουν μείνει έκπληκτοι από την ανακοίνωση αυτή, ανέφερε το Reuters σε ηλεκτρονικό του μήνυμα προς τον ανώτερο σύμβουλο του Ομπάμα Ντέιβιντ ¶ξελροντ. «Όπως κι εμείς», απάντησε αυτός.

Πηγές: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή