Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η απονομή του φετινού Νόμπελ Ειρήνης στον Αμερικανό πρόεδρο, με πρώτη απ’ όλες, κατά κοινή ομολογία, την έκπληξη.
Τα συγχαρητήριά τους έσπευσαν να εκφράσουν ανά τον κόσμο ηγέτες, μεταξύ των οποίων η ¶νγκελα Μέρκελ, ο Γκόρντον Μπράουν και ο Νικολά Σαρκοζί.
Τη βράβευσή του χαιρέτισαν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και το ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα, το οποίο εκτιμά ότι η βράβευση του αμερικανού προέδρου πρόκειται να τον εμψυχώσει στον αγώνα του υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και της εξάλειψης της φτώχειας.
«Είμαστε σίγουροι ότι το βραβείο αυτό θα του επιτρέψει να ενισχύσει τη δέσμευσή του, ως ηγέτη του ισχυρότερου έθνους του κόσμου, για να συνεχίσει την προώθηση της ειρήνης και την εξάλειψη της φτώχειας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιδρύματος.
Η απονομή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ενισχύει τις ελπίδες ότι θα εργαστεί περισσότερο για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, εκτιμά και η ηγέτιδα των Ουιγούρων Ρεμπίγια Καντίρ, η οποία φερόταν επίσης ως υποψήφια για το βραβείο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι η «σωστή απάντηση» για μία τέτοια διάκριση, δήλωσε και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι.
Για τη βράβευσή του τον συνεχάρη και η Παλαιστινιακή Αρχή, εκτιμώντας ότι έτσι αυξάνεται η ευθύνη για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. «Ελπίζω ότι η βράβευση αυτή θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για τον Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να εργαστεί ακόμη σκληρότερα για την ειρήνη στην περιοχή μας», δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κυβέρνησης, Γάσαν Χατίμπ.
Σε μία πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Ιράν, σύμβουλος του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι η απονομή του Βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στον Αμερικανό πρόεδρο θα πρέπει να τον παρακινήσει να συμβάλει στην εξάλειψη της αδικίας από τον κόσμο.
«Η απονομή του βραβείου Νόμπελ στον πρόεδρο Ομπάμα, ηγέτη της πιο μεγάλης στρατιωτικής δύναμης στον κόσμο, στην αρχή της θητείας του, αποτυπώνει τις ελπίδες που έχει δημιουργήσει σε παγκόσμιο επίπεδο με το όραμά του ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα», δήλωσε σε ανακοίνωση Τύπου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Την βράβευσή του Αμερικανού προέδρου χαιρέτισαν μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, αλλά και ο επικεφαλής της γραμματείας της Σύμβασης του ΟΗΕ για το κλίμα (UNFCCC), Ιβο ντε Μπόερ.
«Δεν μπορώ να σκεφτώ σήμερα κάποιον που να αξίζει περισσότερο αυτή την τιμή», δήλωσε ο ΕλΜπαραντέι, προσθέτοντας ότι είναι «ενθουσιασμένος».
Ο επικεφαλής της γραμματείας της Σύμβασης του ΟΗΕ για το κλίμα (UNFCCC), Ιβο ντε Μπόερ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η βράβευση του Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να αποτελέσει μια «παρότρυνση» για τον Αμερικανό πρόεδρο για να ασχοληθεί επισταμένως με την υπογραφή μιας παγκόσμιας συνθήκης για το κλίμα.
Η είδηση για την απονομή στον Ομπάμα του Νόμπελ Ειρήνης δίδει μια «νέα ελπίδα στην ανθρωπότητα», σημειώνει ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον αμερικανό πρόεδρο.
«Πολύ λίγοι ηγέτες κατάφεραν να αλλάξουν τη διάθεση του κόσμου σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και με τέτοιο αντίκτυπο», προσθέτει ο ισραηλινός πρόεδρος, ο οποίος έχει επίσης τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, το 1994.
Αρνητικές αντιδράσεις στο μουσουλμανικό κόσμο
Την απόφαση καταδίκασαν οι Ταλιμπάν: «Δεν καταλάβαμε καμία αλλαγή της στρατηγικής για την ειρήνη, δεν έκανε τίποτα για την ειρήνη στο Αφγανιστάν, δεν έλαβε κανένα σχετικό μέτρο ειρήνευσης ή σταθεροποίησης της χώρας», δήλωσαν οι Ταλιμπάν δια στόματος του εκπροσώπου τους.
Η Χαμάς χαρακτήρισε τη βράβευση τουλάχιστον πρόωρη.
«Ο Ομπάμα έχει ακόμα πολύ δρόμο πριν να μπορούμε να πούμε ότι αξίζει το βραβείο. Έχει δώσει μόνο υποσχέσεις και δεν έχει προσφέρει καθόλου ουσία στην παγκόσμια ειρήνη», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Για τον Ισάμ αλ-Καζράχι, υπάλληλο στη Βαγδάτη, «Δεν του αξίζει αυτό το βραβείο. Όλα αυτά τα προβλήματα – Ιράκ, Αφγανιστάν – δεν έχουν λυθεί. Αυτός που υποσχέθηκε αλλαγή δεν έχει αλλάξει τίποτα ακόμα».
«Αστείο που προκαλεί ντροπή» αποκάλεσε το βραβείο Νόμπελ ο Λιαγκάτ Μπαλούχ, ένας από τους ηγέτες του πακιστανικού ισλαμιστικού κόμματα Τζεμάατ-ε-Ισλάμι.
Η βράβευση του Αμερικανού προέδρου κρίθηκε ως πολύ βιαστική και από τον πρώην πρόεδρο της Πολωνίας και βραβευμένο το 1983 με το Νόμπελ Ειρήνης, Λεχ Βαλέσα, ο οποίος δεν έκρυψε την έκλπληξή του.
«Ποιος, ο Ομπάμα; Τόσο γρήγορα; Πολύ γρήγορα! Δεν είχε τον χρόνο να κάνει κάτι. Προς το παρόν το μόνο που κάνει είναι προτάσεις», δήλωσε ο Βαλέσα σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
«Καμιά φορά η Επιτροπή Νόμπελ δίνει το βραβείο για να ενθαρρύνει μια υπεύθυνη πράξη. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στον Ομπάμα», πρόσθεσε ο Βαλέσα.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ