Γιούνκερ: Έκτακτο συμβούλιο κορυφής για το διορισμό προέδρου της ΕΕ

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009 17:26
EPA/OLIVIER HOSLET

A- A A+

Τη σύγκληση έκτακτου ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής, μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας από την Τσεχία, προκειμένου να ορισθούν οι προσωπικότητες που θα αναλάβουν τα νέα αξιώματα που προβλέπει, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Η σουηδική προεδρία (...) μας δήλωσε ότι θα αρχίσει διαβουλεύσεις την επαύριον της υπογραφής από τον Tσέχο πρόεδρο και θα συγκαλέσει έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο για να γίνουν οι διορισμοί», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Οπως ανέφερε, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους ομολόγους του ότι «είναι βέβαιο πως ο Τσέχος πρόεδρος θα υπογράψει» μετά το συμβιβασμό που επετεύχθη χθες Πέμπτη στη διάρκεια του ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής.

«Πιστεύω ότι θα το πράξει αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Σας πληροφορώ ότι ο Τσέχος πρόεδρος θα ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 3 ως τις 8, αλλά έχω βάσιμες ελπίδες ότι θα υπογράψει πριν ανέβει τη σκάλα» του αεροπλάνου, τόνισε.

Παράλληλα, η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν να υποστηρίξουν τον ίδιο υποψήφιο για την προεδρία της ΕΕ μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, όπως δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

«Η Γαλλία και η Γερμανία θα υποστηρίξουν τον ίδιο υποψήφιο όταν έλθει η ώρα», ανέφερε ο Σαρκοζί σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιός είναι αυτός ο υποψήφιος.

Πρόσθεσε δε ότι «δεν διαφαίνεται καμμία οριστική τάση», ενώ οι πιθανότητες του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ να καταλάβει το αξίωμα του προέδρου της ΕΕ μοιάζουν ολοένα και πιο ισχνές.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, επανέλαβε ότι «δεν είναι υποψήφιος» για το αξίωμα, δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο «να γίνει μια ημέρα».

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή