Στο Τόκιο ο Αμερικανός πρόεδρος

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009 08:56
UPD:12:44
REUTERS/KIM KYUNG HOON

A- A A+

Στο Τόκιο έφτασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, πρώτο σταθμό της παρθενικής του περιοδείας στην Ασία, στη διάρκεια της οποίας θα προσπαθήσει να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Ιαπωνία και να ενισχύσει τους δεσμούς με την Κίνα.

Ο Ομπάμα συναντάται με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιούκιο Χατογιάμα, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Σεπτέμβριο, υποσχόμενος να χαλαρώσει τη στενή διπλωματική συνεργασία με τις ΗΠΑ και να στραφεί προς την Ασία. Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επίσης επιδεινωθεί λόγω διαμάχης για μία αμερικανική βάση στη νήσο Οκινάουα.

Με δεδομένη την επιδίωξή της να περιορίσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Οκινάουα, που φιλοξενεί το 75% των αμερικανικών βάσεων και να περικόψει κατά το ήμισυ τον αριθμό των 47.000 Aμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στην Ιαπωνία, η νέα κυβέρνηση θέτει σε αμφισβήτηση το σχέδιο ανακατασκευής της αεροπορικής βάσης της Φουτένμα, που βρίσκεται στην οικιστική ζώνη της Οκινάουα και προτείνει τη μεταφορά της σε ένα προφυλαγμένο κόλπο βορειότερα.

«Θέλω αυτή η σύνοδος να αναδείξει τη σημασία των σχέσεων ΗΠΑ-Ιαπωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο», όπως δήλωσε ο κ. Χατογιάμα σήμερα λίγο πριν την άφιξη του Αμερικανού προέδρου.

Χθες, διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στο Τόκιο κατά της σχεδιαζόμενης μεταφοράς της αμερικανικής βάσης της Οκινάουα σε άλλο σημείο του νησιού, ενώ διαμαρτυρήθηκαν και για την απόφαση του Ομπάμα να μην επισκεφθεί τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Το Σάββατο ο Αμερικανός πρόεδρος θα εκφωνήσει λόγο για τις αμερικανικές σχέσεις με την Ασία και θα συναντηθεί με τον αυτοκράτορα Ακιχίτο, πριν αναχωρήσει για τη Σιγκαπούρη όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο του APEC με θέμα την παγκόσμια οικονομική κρίση. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Πηγές: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή