Oμπάμα: Έκκληση στη Β. Κορέα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009 11:44
A- A A+

Η Βόρεια Κορέα θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην ασφάλεια και την ευημερία, εάν τιμήσει τις δεσμεύσεις της και εγκαταλείψει τα πυρηνικά της προγράμματα, δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Επισημαίνοντας τον κίνδυνο που προέρχεται από τις πυρηνικές φιλοδοξίες του βορειο-κορεατικού καθεστώτος, ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι «οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις, με στόχο μια ειρηνική αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου μπορούν να φέρουν ασφάλεια και ευημερία στη Βόρεια Κορέα και σε ολόκληρη την περιοχή».

«Είμαστε ανοικτοί σε διμερείς συνομιλίες στο πλαίσιο των συνομιλιών των Έξι, αλλά (μόνο) εάν αυτό οδηγήσει στην ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η ένταση στην περιοχή αυξήθηκε από τις 25 Μαΐου, οπότε η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην δεύτερη πυρηνική της δοκιμή και στη συνέχεια σε πυραυλικές δοκιμές.

Το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ αποχώρησε επίσης από τις εξαμερείς διαπραγματεύσεις για τη διάλυση των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Στις συνομιλίες, οι οποίες διεξάγονται επί σειρά ετών, συμμετέχουν η Βόρεια Κορέα, η Νότια Κορέα, η Κίνα, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Στις αρχές Οκτωβρίου, η Πιονγκγιάνγκ έθεσε ως όρο για την επανάληψη των εξαμερών διαπραγματεύσεων, την πραγματοποίηση διμερών συνομιλιών με τις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον συμφωνεί με τη διεξαγωγή διμερούς διαλόγου, στο πλαίσιο όμως των εξαμερών συνομιλιών.

«Είμαστε ανοικτοί σε διμερείς συνομιλίες στο πλαίσιο των συνομιλιών των Έξι, αλλά (μόνο) εάν αυτό οδηγήσει στην ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα, στη συνέντευξη που παραχώρησε πριν από την έναρξη της ασιατικής του περιοδείας, στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί και την Σεούλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι ο ένας εκ των απεσταλμένων της Ουάσινγκτον, ο Στίβεν Μπόσγουερθ, θα επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ, χωρίς αμφιβολία πριν από το τέλος του έτους, για την επανάληψη του διαλόγου για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή