Η Κίνα στο επίκεντρο της περιοδείας Ομπάμα στην Ασία

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009 11:05
REUTERS

A- A A+

Για την Ασία αναχωρεί σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα, με την Κίνα να αποτελεί τον πιο κρίσιμο σταθμό της περιοδείας του, που περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις στην Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα.

Το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα, η κλιματική αλλαγή, τα πυρηνικά προγράμματα της Β. Κορέας και του Ιράν είναι μερικά από τα ζητήματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Αμερικανού προέδρου.

Ο Ομπάμα έχει χαρακτηρίσει την Κίνα «σημαντικότατο εταίρο, αλλά και ανταγωνιστή», προειδοποιώντας για «τεράστιες εντάσεις» στις σχέσεις τους αν δεν διορθωθούν οι οικονομικές ανισορροπίες.

Η πρώτη περιοδεία του προέδρου Ομπάμα στην Ασία θα αρχίσει από το Τόκιο και θα συνεχιστεί με ένα σταθμό στη Σιγκαπούρη για τη σύνοδο του ΑΡΕC και με επισκέψεις στη Σαγκάη, το Πεκίνο και τη Σεούλ.

Μόλις χθες, η Κίνα άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να επιτρέψει ανατίμηση του γιουάν, που αποτελεί ένα από τα επίμονα αιτήματα της αμερικανικής πλευράς.

Η ανατίμηση του γιούαν θα αποτελέσει ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν, καθώς και η προώθηση των αμερικανικών εξαγωγών στην Κίνα.

Παρόλο που ο Ομπάμα έχει κατηγορηθεί ότι δεν δίνει τη δέουσα σημασία στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο ίδιος έχει προαναγγείλει ότι θα θέσει το ζήτημα στην Κίνα.

Κρίσιμη είναι και η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Ιαπωνία, την ώρα που ο νέος πρωθυπουργός Γιούκιο Χατογιάμα δηλώνει υπέρμαχος της επίτευξης μεγαλύτερης ανεξαρτησίας από την Ουάσινγκτον.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή