Πρώτος πρόεδρος της ΕΕ ο Βέλγος πρωθυπουργός Βαν Ρόμπεϊ

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009 21:51
UPD:20/11/2009 11:52

A- A A+

Σε συμφωνία για τον πρόεδρο της ΕΕ και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατέληξαν οι ηγέτες των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τις δύο θέσεις επελέγησαν ο Βέλγος πρωθυπουργός Βαν Ρόμπεϊ και η Βρετανίδα επίτροπος για το εμπόριο Κάθριν ¶στον, οι οποίοι ήταν και τα φαβορί.

Η συμφωνία μεταξύ των «27» στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες επετεύχθη, αφού προηγουμένως κάμφθηκε η επιμονή της Βρετανίας για την υποψηφιότητα του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ για την προεδρία της ΕΕ.

«Το Συμβούλιο όρισε τον Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ως πρώτο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον συγχαίρουμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σημειώνοντας ότι ο Βέλγος πρωθυπουργός έφερε «μια περίοδο σταθερότητας στο Βέλγιο μετά από μήνες αβεβαιότητας».

Σε ό,τι αφορά την Κάθριν ¶στον, σημείωσε ότι θα έχει «μια μοναδική θέση στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Ζητούμενο ήταν η επίτευξη πολιτικής ισορροπίας, η οποία θα ικανοποιούσε τόσο τα κράτη - μέλη, όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο και πρέπει να εγκρίνει την επιλογή της κ. ¶στον.

Για το λόγο αυτό επελέγη ένας κεντροδεξιός πρόεδρος και μια κεντροαριστερή επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή