Το προφίλ του πρώτου προέδρου της ΕΕ

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 00:14
REUTERS/YVES HERMAN

A- A A+

Ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Φαν Ρομπέι, είναι ένας πολιτικός γνωστός στο Βέλγιο για το αίσθημα συμβιβασμού που τον διακρίνει, ωστόσο παραμένει ουσιαστικά άγνωστος για τους περισσότερους Ευρωπαίους.

Ο 62χρονος Φαν Ρομπέι, του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούσε πως θα τελείωνε την πολιτική καριέρα του ως πρόεδρος του βελγικού κοινοβουλίου. Ωστόσο, το Δεκέμβριο του 2008, μετά από την παραίτηση του Ιβ Λετέρμ, ανέλαβε την πρωθυπουργία του Βελγίου. Ήταν ο 48ος πρωθυπουργός της χώρας.

Μέσα σε έντεκα μήνες κατάφερε να λειτουργήσει και πάλι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση η οποία είχε κλονιστεί την τελευταία διετία λόγω της διάστασης απόψεων για το μέλλον της χώρας μεταξύ γαλλόφωνων και φλαμανδόφωνων.

Ο Χέρμαν Φαν Ρομπέι γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1947 και ξεκίνησε την καριέρα του από την Εθνική Τράπεζα του Βελγίου. Αναμίχθηκε στην πολιτική το 1973. Μεταξύ 1973-75 ήταν αντιπρόεδρος του κινήματος των Νέων Χριστιανοδημοκρατών. Έγινε μέλος του πολιτικού γραφείου του φλαμανδικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CVP, το μετέπειτα CDV) το 1978. Από το 1988 μέχρι το 1993 ήταν πρόεδρος του κόμματος.

Συμμετείχε σε διάφορες κυβερνήσεις από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Τον Σεπτέμβριο του 1993 ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών και κράτησε αυτή τη θέση, μαζί με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, μέχρι και τον Ιούνιο του 1999, όταν το κόμμα του υπέστη βαριά ήττα στις βουλευτικές εκλογές.

Παρέμεινε απλός βουλευτής αλλά επέστρεψε πολύ γρήγορα σε κυβερνητική θέση και μάλιστα το 2004 ορίστηκε υπουργός Επικρατείας. Ήταν πρόεδρος της Βουλής από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008, οπότε ανέλαβε την πρωθυπουργία.

Αυτό που φαίνεται ότι γοήτευσε τους συναδέλφους του στην ΕΕ είναι ότι ακούει πρώτα τους συνομιλητές του και στη συνέχεια προτείνει συμβιβαστικές λύσεις, ενώ αν χρειαστεί δείχνει αποφασιστικότητα αλλά χωρίς να προκαλεί προστριβές.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή