Επιλογή προέδρου και ΥΠΕΞ της ΕΕ: Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009 14:25
UPD:20/11/2009 13:44

A- A A+

Λίγες ώρες απομένουν για την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την επιλογή του πρόεδρου και επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει στα δύο ονόματα.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ ήλπιζε ότι μέχρι τώρα οι ηγέτες θα είχαν καταλήξει και τα δύο ονόματα απλώς θα επιβεβαιώνονταν στο αποψινό δείπνο εργασίας. Τώρα όμως φαίνεται ότι η σύνοδος θα κρατήσει μέχρι αργά το βράδυ ή ίσως και αργότερα – η σουηδική προεδρία έχει μάλιστα προβλέψει για την περίπτωση που χρειαστεί να σερβιριστεί πρωινό.

Ποιοι είναι όμως οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για τις δύο θέσεις;

Πιθανοί διεκδικητές της προεδρίας της ΕΕ

1. Χέρμαν Βαν Ρομπουί, πρωθυπουργός του Βελγίου

Ο 62χρονος Βαν Ραμπουί θεωρείται το φαβορί για την προεδρία. Παρόλο που έχει αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας του εδώ και λιγότερο από ένα χρόνο, έχει κερδίσει εύσημα για την ικανότητά του να ηγείται μιας δύσκολης συμμαχίας στην κυβέρνηση. Χριστιανοδημοκράτης, έχει επίσης τελέσει πρόεδρος του κοινοβουλίου. Χαμηλού προφίλ και ικανός διαπραγματευτής, θεωρείται ότι τον προτιμούν η Γερμανίδα καγκελάριος ¶νγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε σχέση με έναν δυναμικό και καταξιωμένο πολιτικό όπως ο Τόνι Μπλερ.

2. Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας

Ο 53χρονος κεντροδεξιός πολιτικός έχει ηγηθεί τεσσάρων κυβερνήσεων στην Ολλανδία και θεωρείται ότι θα μπορούσε να αναλάβει την προεδρία ως συμβιβαστική λύση. Τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να ενισχύσει τον παγκόσμιο ρόλο της χώρας του. Ωστόσο, βρισκόταν στην πρωθυπουργία όταν οι Ολλανδοί ψηφοφόροι απέρριψαν σε δημοψήφισμα το Ευρωσύνταγμα το 2005, ενώ στα «μείον» του συγκαταλέγεται και η υποστήριξη της εισβολής στο Ιράκ το 2003.

3. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου

Ο 54χρονος κεντροδεξιός ηγέτης ήταν από τους αρχιτέκτονες της Συνθήκης του Μάαστριχτ το 1993, ενώ προεδρεύει του Eurogroup, του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και έχει πολλές φορές ενεργήσει ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στις μεγάλες χώρες της ΕΕ.

4. Τόνι Μπλερ, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας

Υπήρξε φαβορί για τη θέση, ωστόσο οι πιθανότητες να αναλάβει μειώθηκαν δραστικά όταν δεν κατάφερε να κερδίσει τη στήριξη των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών και ο Σαρκοζί, που τον είχε στηρίξει, δήλωσε ότι τελικά θα προωθήσει άλλον υποψήφιο. Αντίθετοι στην επικράτηση του 55χρονου πρώην πρωθυπουργού και νυν ειδικού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή, είναι αρκετοί ηγέτες που επιθυμούν έναν πολιτικό πιο χαμηλού προφίλ. Στα μειονεκτήματά του συγκαταλέγεται και η στήριξη της εισβολής στο Ιράκ, αλλά και το γεγονός ότι η Βρετανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη ούτε στις χώρες του Σένγκεν.

5. Βάιρα Βάικ Φραιμπέργκα, πρώην πρόεδρος της Λετονίας

Η «Σιδηρά Κυρία της Ανατολής» η 71χρονη Βάικ Φραιμπέργκα οδήγησε τη χώρα της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Επέστρεψε στη χώρα της έχοντας κάνει διεθνή καριέρα ως καθηγήτρια πανεπιστημίου στην ψυχολογία, δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, ισχυρίζεται ότι ανήκει στον κεντρώο χώρο και στήριξε τον πόλεμο στο Ιράκ.

6. Βόλφγκανγκ Σούσελ, πρώην καγκελάριος της Αυστρίας

Ο 64χρονος κεντροδεξιός Σούσελ τέλεσε καγκελάριος μεταξύ 2000 και 2007 και έχει καλές σχέσεις με την ¶νγκελα Μέρκελ. Η Γαλλία ωστόσο εξακολουθεί να κρατά αρνητική στάση απέναντι του λόγω της απόφασής του να σχηματίσει το 2000 κυβέρνηση συνασπισμού με τον ακροδεξιό Γιόεργκ Χάιντερ.

7. Πάαβο Τάπιο Λίπονεν, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας

Ο 68χρονος Λίπονεν θα μπορούσε να αναδειχθεί ως συμβιβαστική λύση μεταξύ μικρότερων και μεγαλύτερων χωρών. Πρώην δημοσιογράφος, εισήγαγε την ιδέα ενός ευρωπαϊκού συντάγματος σε ομιλία του το 2000. Έχει επίσης τελέσει πρόεδρος του φινλανδικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

8. Τζον Μπράτον, πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας

Ήταν ηγέτης της Ιρλανδίας σε μία κρίσιμη περίοδο για τις διαπραγματεύσεις για τη Β. Ιρλανδία, ενώ τελεί πρεσβευτής της ΕΕ στην Ουάσινγκτον.

Πιθανοί διεκδικητές για τη θέση Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια

1. Μάσιμο Ντ’Αλέμα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας

Ο 60χρονος Ντ’Αλέμα είναι μέλος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας, αλλά τον στηρίζει και ο Ιταλός πρωθυπουργός. Έχει επίσης κερδίσει τη στήριξη των ευρωπαίων σοσιαλιστών, ωστόσο εναντίον του τάσσονται χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ λόγω της κομμουνιστικής προϊστορίας του. Έγινε μέλος του ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος το 1968, μέλος της κεντρικής του επιτροπής το 1979 και υπηρέτησε ως αρχισυντάκτης της κομμουνιστικής εφημερίδας L’Unitu τη δεκαετία του ’80.

2. Τζουλιάνο Αμάτο, πρώην Ιταλός πρωθυπουργός

Ο 71χρονος Αμάτο πιθανώς να προκύψει ως συμβιβαστικός υποψήφιος από την ιταλική κεντροαριστερά εάν το κομμουνιστικό παρελθόν του κ. Ντ’Αλέμα αποδειχθεί πρόβλημα. Δραστήριος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, έχει διατελέσει δύο φορές πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών και μία φορά υπουργός Εσωτερικών, ενώ υπήρξε αντιπρόεδρος της ομάδας που συνέταξε το Ευρωσύνταγμα.

3. Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας

Θεωρείτο φαβορί, αποσύρθηκε από την κούρσα λέγοντας ότι προτεραιότητά του είναι η βρετανική πολιτική, ωστόσο το όνομά του συνεχίζει να «ακούγεται». Ο 44χρονος πολιτικός θεωρείται επίσης ένας από τους επικρατέστερους μελλοντικούς ηγέτες των Εργατικών στη Βρετανία.

4. Όλι Ρεν, επίτροπος ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση

Ο 47χρονος Φινλανδός φιλελεύθερος έχει κερδίσει εύσημα για τις διπλωματικές ικανότητες που έχει επιδείξει στις διαπραγματεύσεις με χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη της ΕΕ όπως η Τουρκία.

5. Καρλ Μπιλντ, πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας έχει πολύχρονη διπλωματική εμπειρία και είχε παίξει σημαντικό ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στα Βαλκάνια. Κάποιες χώρες αντιτίθενται στο διορισμό ενός ακόμα Σκανδιναβού σε κορυφαία θέση, λόγω του ότι ο Δανός πρώην πρωθυπουργός ¶ντερς Φογκ Ράσμουσεν έχει αναλάβει την ηγεσία του ΝΑΤΟ. Στα μειονεκτήματά του κατατάσσεται και η ισχυρή στήριξη που παρέχει στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

6. Κάθριν ¶στον, επίτροπος ΕΕ για το εμπόριο

Η 53χρονη ¶στον έχει ελάχιστη εμπειρία στην εξωτερική πολιτική, ωστόσο έχει αποδειχθεί ικανή στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου που άφησε ο πρώην επίτροπος Πίτερ Μάντελσον που επέστρεψε στη βρετανική πολιτική. Ενδέχεται να κερδίσει τη στήριξη του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο που έχει δηλώσει ότι θα επιθυμούσε να δει μία γυναίκα να αναλαμβάνει μία από τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ.

7. Ούρσουλα Πλάσνικ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας

Η 53χρονη συντηρητική πολιτικός παραιτήθηκε από την κυβέρνηση το Δεκέμβριο του 2008 όταν ανέλαβε την εξουσία συμμαχία υπό τους Σοσιαλδημοκράτες, διαμαρτυρόμενη για την άρνηση της κυβέρνησης να αποκλείσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

8. Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας

Η υποψηφιότητά του ανακοινώθηκε από τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο μόλις την Τρίτη, παρόλο που μέχρι εκείνη τη στιγμή το όνομά του δεν είχε ακουστεί καθόλου για τη θέση. Μειονέκτημα γι'αυτόν αποτελεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι από την Πορτογαλία και η ΕΕ έχει την παράδοση να μην διορίζονται πολλοί κορυφαίοι αξιωματούχοι από την ίδια περιοχή.

Πηγές: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή