ΗΠΑ: Αποστολή επιπλέον 30.000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν

Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2009 08:57
UPD:10:49

A- A A+

Την αποστολή επιπλέον 30.000 Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, αλλά και τη στρατηγική εξόδου από τη χώρα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στη χώρα θα ξεπεράσουν τις 100.000 μετά την ενίσχυση που πρόκειται να αποσταλεί.

Η αποστολή των ενισχύσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, ενώ σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο η απόσυρση των στρατευμάτων θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2011.

Ο κ. Ομπάμα δεσμεύτηκε ακόμη να ενισχύσει τους δεσμούς της Ουάσινγκτον με το Πακιστάν, επισημαίνοντας ότι οι επιθέσεις ένοπλων ισλαμιστών αποτελούν «κοινό εχθρό» για την Ουάσινγκτον και το Ισλαμαμπάντ.

Πρόσθεσε δε ότι επί αρκετά χρόνια το Αφγανιστάν «οπισθοχωρούσε», καθώς ενισχυόταν το κίνημα των ταλιμπάν.

«Το καθεστώς δεν είναι ανεκτό», ανέφερε στη διάρκεια της ομιλίας του στην αμερικανική Στρατιωτική Ακαδημία στο Γουέστ Πόιντ της Νέας Υόρκης περιγράφοντας τη νέα του στρατηγική για το Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο στόχος της αποστολής ενισχύσεων είναι να αποτραπεί η προσπάθεια της αλ Κάιντα να σχεδιάζει και να πραγματοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις και να περιοριστεί η δύναμη των ταλιμπάν, που εμφανίζονται ενισχυμένοι τα τελευταία χρόνια.

Ενισχύσεις και από το ΝΑΤΟ ζητά ο Ομπάμα

Σημείωσε δε ότι θα καλέσει το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους να πράξουν το ίδιο και να συνεισφέρουν με περισότερα στρατεύματα.

«Κάποιοι έχουν ήδη στείλει ενισχύσεις και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει και περαιτέρω συνεισφορά μέσα στις επόμενες μέρες και εβδομάδες».

Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ότι ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ¶ντερς Φο Ράσμουσεν, θα ανακοινώσει την αποστολή νατοϊκών ενισχύσεων μετά από τη σύνοδο της Συμμαχίας, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Αν και δεν διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για 5.000 στρατιώτες. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία θα αναφερθεί στο θέμα.

Βρετανία, Ιταλία και Πολωνία έχουν δεσμευτεί να στείλουν ενισχύσεις.

Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να έχει ζητήσει από τη Γαλλία την αποστολή επιπλέον 1.500 στρατιωτών και από τη Γερμανία 2.000.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info ότι είναι πιθανή μία νέα γαλλική αποστολή στο Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιπλέον 500 στρατιώτες που θα προστεθούν στους 10.000 και πλέον που εδρεύουν στην περιοχή.

Οι ενισχύσεις που ανακοίνωσε ο Μπάρακ Ομπάμα είναι μικρότερες σε αριθμό από τις 40.000 που είχε ζητήσει ο γενικός διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ.

Στήριξη στην απόφαση Ομπάμα

Την απόφαση του Μπάρακ Ομπάμα χαιρέτισαν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η κυβέρνηση της Καμπούλ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Βρετανία.

«Η απόφαση του προέδρου Ομπάμα να προβεί σε μια ουσιώδη αύξηση του αριθμού των δυνάμεων των ΗΠΑ στην επιχείρηση της οποίας ηγείται το NATO είναι απόδειξη της αποφασιστικότητας του. Η συνολική προσέγγιση που περιέγραψε είναι μια ευρύτερη πολιτική στρατηγική για την επιτυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράσμουσεν.

Επεσήμανε ακόμη ότι είναι «πεπεισμένος» πως και άλλες χώρες «θα αυξήσουν σημαντικά τη συμβολή τους» στην αποστολή στο Αφγανιστάν.

«Δεν είναι μόνο μια αποστολή των ΗΠΑ: οι σύμμαχοι της Αμερικής στο NATO μοιράζονται τους κινδύνους, τα κόστη και τα εμπόδια αυτής της αποστολής από την αρχή», επεσήμανε.

«Η ομιλία του Μπάρακ Ομπάμα ήταν θαρραλέα, αποφασιστική και σαφής, δίνει νέα ώθηση στην διεθνή δέσμευση -στο Αφγανιστάν- και διανοίγει νέες προοπτικές», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Νιλοκά Σαρκοζί.

«Ο Γάλλος πρόεδρος προσφέρει την πλήρη υποστήριξή του και καλεί όλες τις χώρες που θέλουν να βοηθήσουν το λαό του Αφγανιστάν να το στηρίξουν», προστίθεται.

Εν τω μεταξύ ο διοικητής των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, δήλωσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ, ότι ο Αφγανός πρόεδρος στηρίζει την απόφαση του Ομπάμα.

«Ήταν πράγματι θετική (η συνάντηση). Ο πρόεδρος ήταν πολύ αισιόδοξος και πολύ αποφασιστικός σήμερα το πρωί», είπε ο στρατηγός στους δημοσιογράφους στην Καμπούλ.

«Οι ΗΠΑ δεν θα προσφέρουν άνευ όρων στήριξη στο Αφγανιστάν»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε τον πρόσφατα επανεκλεγέντα πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ότι η κυβέρνησή του θα πρέπει να εργαστεί στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών ασφαλείας στη χώρας και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα προσφέρουν άνευ όρων στήριξη στο Αφγανιστάν.

«Η προσπάθεια αυτή πρέπει να βασίζεται στην απόδοση. Η εποχή της παροχής λευκής επιταγής έχει παρέλθει», ανέφερε ο Ομπάμα.

Όπως πρόσθεσε, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν τον πακιστανικό στρατό και τις προσπάθειες του Ισλαμαμπάντ να αποκτήσει μία βιώσιμη οικονομία και δημοκρατικούς θεσμούς.

Απάντηση στις επικρίσεις για το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης

Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε από την αντιπολίτευση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της αποχώρησης των στρατευμάτων, ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι θέτοντας μία συγκεκριμένη ημερομηνία παραμονής της αποστολής θα ασκηθεί πίεση στην αφγανική κυβέρνηση και θα βοηθηθεί η διεθνής προσπάθεια επίτευξης προόδου και μετάβασης των αρμοδιοτήτων για την ασφάλεια στην κυβέρνηση της Καμπούλ.

Μεταξύ των επικριτών του είναι και ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν- ο αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές του 2008- ο οποίος υποστηρίζει ότι το χρονοδιάγραμμα θα θέσει σε αναμονή τους ταλιμπάν μέχρι να αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Κριτική δέχεται ο Μπάρακ Ομπάμα και από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του. Πολλοί Δημοκρατικοί είναι αντίθετοι με το κόστος του πολέμου και μάλιστα σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία πλήττεται η αμερικανική οικονομία.

Σε δημοσκόπηση, τέλος της εταιρίας Gallup, χθες Τρίτη, το 55% των Αμερικανών απάντησαν ότι διαφωνούν με τους χειρισμούς του Ομπάμα στο θέμα του πολέμου στο Αφγανιστάν και μόνο το 35% τους εγκρίνει.

Πηγές: BBC, ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή