HΠΑ: Στο Κογκρέσο η επόμενη δοκιμασία του σχεδίου Ομπάμα για το Αφγανιστάν

Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2009 12:41
UPD:16:15

Ο Ομπάμα έχει τη δυνατότητα να δώσει την εντολή για την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων, αλλά το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει τη χρηματοδότηση της νέας στρατηγικής, που αναμένεται να στοιχίσει 30 δισ. δολάρια το τρέχον οικονομικό έτος.

A- A A+

Aντιμέτωποι με έντονες αντιδράσεις αναμένεται να βρεθούν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που θα παρουσιάσουν τη νέα στρατηγική για το Αφγανιστάν ενώπιον του Κογκρέσου, ενώ ο ανώτατος διοικητής των αμερικανών και νατοϊκών δυνάμεων δήλωσε ότι η ενίσχυση των στρατευμάτων θα αλλάξει σημαντικά την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Την ίδια ώρα, οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν ότι η ενίσχυση των αμερικανικών στρατευμάτων θα οδηγήσει σε ακόμα ισχυρότερη αντίσταση από την πλευρά τους. «Ο Ομπάμα θα δει πολλά φέρετρα να κατευθύνονται από το Αφγανιστάν προς την Αμερική... Η ελπίδα τους να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το Αφγανιστάν με στρατιωτικά μέσα δεν θα γίνει πραγματικότητα», όπως δήλωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Μιλώντας στους διοικητές του μέσω βιντεόφωνου λίγο μετά την ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα για την αποστολή 30.000 επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ υποσχέθηκε θεαματικές αλλαγές στη στρατηγική, ταχύτερη εκπαίδευση των αφγανικών στρατευμάτων και προσπάθεια να ενισχυθεί η λαϊκή στήριξη της αφγανικής κυβέρνησης.

Όπως είπε, τα επιπλέον στρατεύματα «θα αποδειχτούν πολύ σημαντικά».

«Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά με αυτές τις δυνάμεις», ανέφερε ο ΜακΚρίσταλ, προσθέτοντας ότι θα κάνουν «τεράστια διαφορά».

Σήμερα και αύριο, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο υπουργός ¶μυνας Ρόμπερτ Γκέιτς θα είναι ανάμεσα στους κυβερνητικούς αξιωματούχους που θα κληθούν να στηρίξουν την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών του Κογκρέσου.

Εκεί αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δυσαρέσκεια των Δημοκρατικών για την κλιμάκωση του πολέμου, αλλά και των Ρεπουμπλικάνων, που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης, θεωρώντας ότι θα ενδυναμώσει τους Ταλιμπάν.

Ο Ομπάμα έχει τη δυνατότητα να δώσει την εντολή για την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων, αλλά το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει τη χρηματοδότηση της νέας στρατηγικής, που αναμένεται να στοιχίσει 30 δισ.δολάρια το τρέχον οικονομικό έτος.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή