Η Αλ Κάιντα πίσω από την επίθεση σε αμερικανικό αεροσκάφος

Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2009 21:19
UPD:22:51
A- A A+

Την ευθύνη για την αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης αεροσκάφους της πτήσης Ντιτρόιτ-Αμστερνταμ την ημέρα των Χριστουγέννων ανέλαβε η Αλ Κάιντα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.

Στην ανακοίνωσή της η αλ Κάιντα διευκρινίζει ότι ο Νιγηριανός δράστης «πέρασε μέσα από όλα τα συστήματα ασφαλείας για την επιχείρησή του, σπάζοντας το μεγάλο μύθο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών».

Προστίθεται ακόμη ότι «χρησιμοποίησε μια τεχνική εκρηκτικών που έχει αναπτυχθεί από τους μουτζαχεντίν στα εργαστήρια της αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο που εδρεύει στην Υεμένη».

Μήνυμα Ομπάμα

Για τον εντοπισμό και τη σύλληψη όλων των εμπλεκόμενων στην απόπειρα ανατίναξης αεροσκάφους της πτήσης Ντιτρόιτ-Αμστερνταμ την ημέρα των Χριστουγέννων δεσμεύθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, σε μήνυμα που απηύθυνε απόψε από τις Μπαχάμες, όπου κάνει διακοπές με την οικογένειά του.

«Δεν θα εφησυχάσουμε έως ότου ανακαλύψουμε όλους όσους εμπλέκονται και να τους κάνουμε να πληρώσουν. Αυτό αποτελεί μία σοβαρή υπενθύμιση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε και τη φύση όσων απειλούν την πατρίδα μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωσε ακόμη πως διέταξε δύο μελέτες για το πώς οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να θωρακίσουν τα σύνορά τους από τρομοκρατικές πράξεις, έπειτα από την αποτραπείσα ανατίναξη του αεροσκάφους.

«Είναι πέρα για πέρα κρίσιμο να διδαχθούμε από αυτό το επεισόδιο και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε μελλοντικές τρομοκρατικές πράξεις», δήλωσε.

Τόνισε δε πως διέταξε την αναθεώρηση όλων των καταλόγων με υπόπτους, καθώς αποδείχθηκε πως ο δράστης του αεροπορικού επεισοδίου Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουτάλαμπ είχε καταχωρηθεί σε κατάλογο με άτομα μικρού κινδύνου και δεν βρισκόταν μεταξύ όσων απαγορεύεται η επιβίβαση σε αεροσκάφη.

«Ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση, αλλά επίσης να έχει εμπιστοσύνη. Ως έθνος θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τη χώρα μας», υπογράμμισε.

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ έγιναν λίγη ώρα αφότου η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την απόπειρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή