Τον τερματισμό της επιχείρησης στη Γεωργία διέταξε ο Μεντβέντεφ

Τρίτη, 12 Αυγούστου 2008 11:50
UPD:17:54
REUTERS /ALEXANDER NATRUSKIN

A- A A+

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ διέταξε τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης στη Γεωργία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. Την είδηση επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και το Κρεμλίνο.

«Στη βάση της αναφοράς σας, έλαβα την απόφαση να τερματίσω την επιχείρηση που στόχο είχε να υποχρεώσει την γεωργιανή κυβέρνηση σε ειρήνη», είπε στον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Ανατόλι Σερντγιούκοφ, ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

«Ο στόχος της επιχείρησης επετεύχθη ... Η ασφάλεια των στρατιωτών μας της ειρηνευτικής δύναμης και των αμάχων αποκαταστάθηκε», κατέληξε ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Λίγο αργότερα, το πρακτορείο Ρία-Νοβόστι, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού Επιτελείου Στρατού, μετέδωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έλαβαν την διαταγή να σταματήσουν τις επιχειρήσεις στη Νότια Οσετία.

Νωρίτερα ωστόσο, ρωσικά βομβαρδιστικά σφυροκόπησαν τα περίχωρα (αρχικά) και το κέντρο της πόλης Γκόρι, προκαλώντας σύμφωνα με ξένους ανταποκριτές, τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/12/1550457.htm , http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/08/12/1550447.htm .

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως ένας Γεωργιανός δημοσιογράφος και ο οδηγός του σκοτώθηκαν από οβίδα που έπεσε στο αυτοκίνητό τους στην κεντρική πλατεία του Γκόρι. Συνολικά τέσσερις δημοσιογράφοι και συνεργάτες μέσων ενημέρωσης έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που ξέσπασαν οι σφοδρές συγκρούσεις στην περιοχή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εξάλλου, ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στο κέντρο της Τιφλίδας, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί η αιτία.

«Καμιά εμπιστοσύνη στον Σαακασβίλι»

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα μετά τη συνάντηση που είχε με τον προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ, Φινλανδό ομόλογό του Αλεξάντερ Στουμπ, τόνισε πως η Μόσχα δεν έχει πλέον «καμία εμπιστοσύνη στη σημερινή ηγεσία της Γεωργίας»

Ωστόσο, ο κ. Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν έχει την πρόθεση να ανατρέψει τον πρόεδρο της Γεωργίας, αλλά θεωρεί ότι «θα ήταν καλύτερα να αποχωρούσε» ο Μιχαήλ Σαακασβίλι από την εξουσία. «Ο κ. Σαακασβίλι δεν μπορεί πλέον να είναι εταίρος μας και θα ήταν καλύτερα να αποχωρούσε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επεσήμανε εξάλλου, ότι η Ρωσία δεν μπορεί να συμφωνήσει με την ειρηνευτική πρόταση των διαμεσολαβητών της ΕΕ και του ΟΑΣΕ εάν η πρόταση αυτή προβλέπει τη συμμετοχή γεωργιανών στρατευμάτων σε οποιαδήποτε ειρηνευτική δύναμη. «Ντρόπιασαν τους εαυτούς τους συμμετέχοντας στην ειρηνευτική δύναμη. Διέπραξαν εγκλήματα και πυροβόλησαν εναντίον συντρόφων τους στην ειρηνευτική δύναμη», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή