Μόσχα: Με όρους η πλήρης διευθέτηση της σύγκρουσης

Σαρκοζί: Φυσιολογικό να θέλει η Ρωσία να προστατέψει τα συμφέροντα των ρωσόφωνων
Τρίτη, 12 Αυγούστου 2008 14:21
A- A A+

«Καλό νέο» χαρακτήρισε σήμερα στη Μόσχα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί την απόφαση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών που ανακοίνωσε νωρίτερα ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για την «εφαρμογή της εκεχειρίας».

«Ο τερματισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων από τους Ρώσους είναι ένα νέο που περιμέναμε», δήλωσε ο κ. Σαρκοζί κατά την έναρξη των συνομιλιών του με το Ρώσο πρόεδρο.

«Μού είχες μιλήσει γι αυτό. Πιστεύω ότι είναι ένα καλό νέο που μάς επιβεβαιώνεις», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας απευθυνόμενος στο Ρώσο ομόλογό του και υπογράμμισε: «Πρέπει να καταρτίσουμε ένα γρήγορο χρονοδιάγραμμα ώστε η κάθε πλευρά να επιστρέψει στις θέσεις στις οποίες βρισκόταν πριν από την κρίση».

Παράλληλα ο κ. Σαρκοζί έκρινε φυσιολογικό να θέλει η Ρωσία να προστατέψει τα συμφέροντα των ρωσόφωνων εκτός των συνόρων της, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, υπογράμμισε πως η πλήρης διευθέτηση της στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Γεωργία υπόκειται σε δύο όρους, ο ένας από τους οποίους είναι να μετακινήσει η Γεωργία τα στρατεύματά της στις θέσεις στις οποίες βρίσκονταν πριν ξεσπάσει η σύγκρουση.

«Μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα μιας οριστικής διευθέτησης αν εκπληρωθούν δύο όροι», δήλωσε ο Μεντβέντεφ πριν από τη συνάντησή του με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί : «Πρώτον –είπε- τα γεωργιανά στρατεύματα θα πρέπει να επιστρέψουν στην αρχική θέση τους και εν μέρει να αποστρατικοποιηθούν. Δεύτερον, πρέπει να υπογράψουμε μια δεσμευτική συμφωνία για τη μη χρήση βίας».

Την ίδια ώρα, από τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση ανακοινώθηκε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις σταμάτησαν την προέλασή τους στη Γεωργία, κατόπιν διαταγής του προέδρου Μεντβέντεφ, αλλά, όπως είπε ο Ρώσος επιτελάρχης, «θα παραμείνουν στις θέσεις τους έτοιμες να απαντήσουν σε ενδεχόμενη πρόκληση της γεωργιανής πλευράς».

Ο Γεωργιανός υπουργός Τεμούρ Γιακομπασβίλι επιβεβαίωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις σταμάτησαν να προχωρούν μέσα στο γεωργιανό έδαφος, αλλά δεν αποσύρονται.

Νωρίτερα ο γεωργιανός πρωθυπουργός Λάντο Γκουργκενίτζε, στην πρώτη επίσημη αντίδραση για την απόφαση τερματισμού των ρωσικών επιχειρήσεων, είχε δηλώσει πως η Γεωργία χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις ότι όντως η Ρωσία σταμάτησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και πρόσθεσε πως θα παραμείνει «προετοιμασμένη για όλα» μέχρι η Μόσχα να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία.

Σύμφωνα εξάλλου, με υψηλόβαθμο Ρώσος στρατιωτικό αξιωματούχο, στόχος της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Γεωργία ήταν η εξασθένηση του στρατιωτικού δυναμικού της Τιφλίδας, ώστε να μην μπορεί να επιτεθεί στις αποσχισθείσες φιλορωσικές γεωργιανές επαρχίες. «Τα μέτρα διατήρησης της ειρήνης που η εφαρμογή τους βρίσκεται σε εξέλιξη έχουν στόχο να εξασθενήσουν το στρατιωτικό δυναμικό του επιτιθέμενου μέχρις ένα επίπεδο που δεν θα του επιτρέπει να σκεφτεί να επαναλάβει τις απόπειρές του να καταλάβει τη Νότια Οσετία», δήλωσε ο υποδιοικητής του ρωσικού Επιτελείου, Ανατόλι Νογκοβιτσίν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τέλος, τουλάχιστον πέντε νεκροί –μεταξύ των οποίων και ένας ξένος δημοσιογράφος- είναι ο απολογισμός των βομβαρδισμών στην πόλη Γκόρι της Γεωργίας. Φωτογράφος του Reuters δήλωσε ότι είδε πέντε πτώματα και τέσσερις τραυματισμένους σε δρόμο μετά τις εκρήξεις.

Το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL μετέδωσε αργότερα ότι ο Ολλανδός δημοσιογράφος Σταν Στόριμανς σκοτώθηκε και ένας Ολλανδός ανταποκριτής τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ρωσικής επίθεσης στο Γκόρι.

Στη Μόσχα, όμως, ο αντισυνταγματάρχης Ανατόλι Νογκοβιτσίν, υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αρνήθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη αυτή, όπως υποστήριξαν οι γεωργιανές αρχές. «Καμία εσκεμμένη επίθεση δε σημειώθηκε στην πόλη Γκόρι. Δε στοχεύουμε κατοικημένες πόλεις», τόνισε ο Ρώσος αντισυνταγματάρχης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή