Στην Αμπχαζία το μέτωπο των συγκρούσεων

Ρωσικό «όχι» στο γαλλικό σχέδιο - «Δεν θα παραδοθούμε ποτέ» διαμηνύει ο Σαακασβίλι
Τρίτη, 12 Αυγούστου 2008 09:45
UPD:10:39
REUTERS / DENIS SINYAKOV

A- A A+

Στην Αμπχαζία μεταφέρθηκε σήμερα το κύριο μέτωπο των συγκρούσεων στο Καύκασο. Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου ¶μυνας της Αμπχαζίας, Αμπχάζιοι αυτονομιστές εξαπέλυσαν σήμερα στρατιωτική επιχείρηση με σκοπό να εκτοπίσουν τις γεωργιανές δυνάμεις από το φαράγγι του Κοντόρι.

Το ρωσικό κανάλι Βέστι 24 ανέφερε ότι στη διαφιλονικούμενη περιοχή σημειώνεται σφοδρή ανταλλαγή πυρών και ότι η αεροπορία της Αμπχαζίας βομβάρδισε τη ζώνη αυτή.

Χθες, η Γεωργία είχε υποστηρίξει ότι «απέκρουσε όλες τις επιθέσεις» στο φαράγγι του Κοντόρι. «Υπήρξαν πολλές επιθέσεις στο φαράγγι του Κοντόρι, όλες αποκρούστηκαν», είχε πει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Σότα Ουτιασβίλι.

Οι Αμπχάζιοι από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι έχουν «μπλοκάρει» τους Γεωργιανούς στρατιώτες στα υψώματα του φαραγγιού.

«Δεν τίθεται ζήτημα αποστολής δυτικών δυνάμεων»

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Τζιμ Μέρφι, χαρακτήρισε «θηριώδεις» τις ενέργειες των ρωσικών στρατευμάτων στη Γεωργία, ωστόσο όπως επεσήμανε, δεν τίθεται ζήτημα αποστολής δυτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του BBC, ο κ. Μέρφι ζήτησε να βρεθεί διπλωματική λύση στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση».

Την ίδια ώρα για τη Μόσχα αναχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος και προεδρεύων της Ε.Ε., Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε μια προσπάθεια διευθέτησης της κρίσης.

Λίγο αργότερα ο κ. Σαρκοζί θα μεταβεί και στην Τιφλίδα για να συναντηθεί με τον γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σακασβίλι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, οι κ.κ. Σαρκοζί και Μεντβέντεφ θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου περίπου στις 14:00 ώρα Ελλάδας.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τους ενημέρωσε για τη μεσολαβητική του προσπάθεια.

Σήμερα εξάλλου νωρίς το πρωί, 261 Γάλλοι και Ευρωπαίοι αναχώρησαν από την Τιφλίδα με ένα γαλλικό Airbus 340, το οποίο είχε μεταφέρει στην γεωργιανή πρωτεύουσα 30 τόνους ειδών πρώτης ανάγκης από την γαλλική ανθρωπιστική οργάνωση Premiere Urgence.

Ρωσικό «όχι» στο γαλλικό σχέδιο

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, υπογράμμισε πως η Ρωσία δεν πρόκειται να ψηφίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το ψήφισμα με το οποίο ζητείται η κατάπαυση του πυρός στον Καύκασο και το οποίο βασίζεται στο ειρηνευτικό σχέδιο που εκπόνησε η Γαλλία.

«Ελπίζουμε να συμμετέχουμε στη σύνταξη ενός νέου σχεδίου απόφασης γιατί αυτό, δυστυχώς, προετοιμάστηκε χωρίς εμάς», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Τσούρκιν, μετά τη λήξη της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας όπου εξετάστηκε το κείμενο που συνέταξαν την Δευτέρα οι εκπρόσωπο των ΗΠΑ και της δυτικής Ευρώπης.

Τα δυτικά μέλη του Συμβουλίου «συμφωνούν για το κείμενο αυτό», είχε αναφέρει νωρίτερα ένας διπλωμάτης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Το ψήφισμα βασίζεται σε ένα γαλλικό σχέδιο τριών σημείων: άμεση κατάπαυση του πυρός, σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς, πριν από την επέμβαση της Γεωργίας στη Νότια Οσετία, την περασμένη Πέμπτη.

«Το κείμενο αυτό παρουσιάστηκε πρόωρα και λείπουν ορισμένα στοιχεία: κυρίως, δεν γίνεται αναφορά στη γεωργιανή επιθετικότητα. Έχουμε απαιτήσεις: να αποχωρήσουν οι Γεωργιανοί από τη Νότια Οσετία και να δεσμευτεί η Τιφλίδα ότι δεν θα καταφύγει στη βία στη Νότια Οσετία ή στην Αμπχαζία», υπογράμμισε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Σαακασβίλι: Η Γεωργία δεν θα παραδοθεί ποτέ

Η Γεωργία δεν θα παραδοθεί ποτέ, διαμηνύει την ίδια ώρα ο πρόεδρος της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο πρόεδρος της Γεωργίας ορκίστηκε ότι η χώρα του δεν θα παραδοθεί ποτέ και υποστήριξε ότι τα ρωσικά στρατεύματα απειλούν την πρωτεύουσα Τιφλίδα.

Ερωτώμενος για το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στη Μόσχα, ο Σαακασβίλι απάντησε: «Νομίζω πως πρέπει να ξέρουν ότι η Γεωργία δεν θα παραδοθεί ποτέ».

Ο Γεωργιανός πρόεδρος επανέλαβε ότι το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της χώρας του είναι υπό κατοχή και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι είχε προσχεδιάσει την επίθεση, καθώς και για εθνοκάθαρση στην αυτονομημένη περιοχή της Αμπχαζίας.

«Κατηγορώ ευθέως τη Ρωσία για εθνοκάθαρση», τόνισε και συνέχισε λέγοντας:

«Όσο υπεράνθρωπες και αν είναι οι στρατιωτικές δυνάμεις σας, εάν δεν ετοιμάζατε την επίθεση εδώ και μήνες, πώς θα μπορούσατε να κινητοποιήσετε χίλια άρματα μέσα σε λίγες ώρες για να τα στείλετε σε μια άλλη χώρα;»

«Η Γεωργία ουδέποτε θα παραδοθεί ... Η δημοκρατία είναι ισχυρότερη από τις βόμβες τους κι από τ’ άρματα μάχης τους»,υπογράμμισε ο Μιχαήλ Σαακασβίλι και επεσήμανε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να εισακούσει τις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία κι ανάκληση των δυνάμεων στις προηγούμενες θέσεις τους «όσο αυτές αποτελούν μία απλή έκκληση και μόνον». Οι Γεωργιανοί «αισθάνονται προδομένοι από τις παγκόσμιες δημοκρατίες», τόνισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή