«Ναι» στο διάλογο λέει η Γαλλία

Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2008 14:56
UPD:15:00
A- A A+

Την ώρα που οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για την στάση που θα κρατήσει η ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, Γαλλία και Ιταλία τίθενται κατά της απομόνωσης της Ρωσίας, λίγες μόλις ώρες πριν διατυπωθεί το αυστηρό κείμενο καταδίκης των πολεμικών συρράξεων στη Γεωργία.

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες ακολουθεί συζητήσεις επί συζητήσεων μεταξύ των κρατών μελών, για το πώς και σε ποιο βαθμό πρέπει να τιμωρηθεί η Ρωσία για τις πολεμικές συγκρούσεις στη Γεωργία, καθώς και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Από την πλευρά της, η Ρωσία δηλώνει διά στόματος του ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ότι θα αντιδράσει αν σκληρύνει τη στάση της ΕΕ. Ο Ρώσος υπουργός εμμένει μάλιστα στη θέση ότι οι συντονισμένες στρατιωτικές κινήσεις της Γεωργίας ανάγκασαν τη Ρωσία να υπερασπιστεί τα μελλοντικά της συμφέροντα.

Η Γαλλία, που έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία και η Ιταλία υποστηρίζουν ότι πιθανές κυρώσεις ενάντια στον μεγαλύτερο προμηθευτή ενεργειακών πόρων της ΕΕ θα ήταν πρόωρες.

Αντίθετα, η Βρετανία καθώς και άλλα πρώην σοβιετικά κράτη, τηρούν πιο σκληρή στάση, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών της.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι ο Νικολά Σαρκοζί μπορεί να κάνει μια εκ νέου προσπάθεια διαμεσολάβησης μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας και τόνισε την ανάγκη για διάλογο με τη Μόσχα.

«Ένας νέος ψυχρός πόλεμος, η αυστηρότητα ή η απομόνωση της Ρωσίας δεν πρέπει να αποτελούν επιλογές για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Μόνη μας επιλογή πρέπει να είναι ο διάλογος» τόνισε ο κ. Φιγιόν σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή