Κόσμος
Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2008 14:56

«Ναι» στο διάλογο λέει η Γαλλία

Την ώρα που οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για την στάση που θα κρατήσει η ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, Γαλλία και Ιταλία, οι δύο ισχυρές δυνάμεις της ΕΕ, τίθενται κατά της απομόνωσης της Ρωσίας, λίγες μόλις ώρες πριν διατυπωθεί το αυστηρό κείμενο καταδίκης των πολεμικών συρράξεων εις βάρος της Γεωργίας.

Την ώρα που οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για την στάση που θα κρατήσει η ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, Γαλλία και Ιταλία τίθενται κατά της απομόνωσης της Ρωσίας, λίγες μόλις ώρες πριν διατυπωθεί το αυστηρό κείμενο καταδίκης των πολεμικών συρράξεων στη Γεωργία.

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες ακολουθεί συζητήσεις επί συζητήσεων μεταξύ των κρατών μελών, για το πώς και σε ποιο βαθμό πρέπει να τιμωρηθεί η Ρωσία για τις πολεμικές συγκρούσεις στη Γεωργία, καθώς και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Από την πλευρά της, η Ρωσία δηλώνει διά στόματος του ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ότι θα αντιδράσει αν σκληρύνει τη στάση της ΕΕ. Ο Ρώσος υπουργός εμμένει μάλιστα στη θέση ότι οι συντονισμένες στρατιωτικές κινήσεις της Γεωργίας ανάγκασαν τη Ρωσία να υπερασπιστεί τα μελλοντικά της συμφέροντα.

Η Γαλλία, που έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία και η Ιταλία υποστηρίζουν ότι πιθανές κυρώσεις ενάντια στον μεγαλύτερο προμηθευτή ενεργειακών πόρων της ΕΕ θα ήταν πρόωρες.

Αντίθετα, η Βρετανία καθώς και άλλα πρώην σοβιετικά κράτη, τηρούν πιο σκληρή στάση, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών της.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι ο Νικολά Σαρκοζί μπορεί να κάνει μια εκ νέου προσπάθεια διαμεσολάβησης μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας και τόνισε την ανάγκη για διάλογο με τη Μόσχα.

«Ένας νέος ψυχρός πόλεμος, η αυστηρότητα ή η απομόνωση της Ρωσίας δεν πρέπει να αποτελούν επιλογές για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Μόνη μας επιλογή πρέπει να είναι ο διάλογος» τόνισε ο κ. Φιγιόν σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Πηγή: Reuters