ΗΠΑ: Με 4% προηγείται ο Μπαράκ Ομπάμα

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση
Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2008 09:02
A- A A+

Με διαφορά 4% προηγείται ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα του αντιπάλου του Τζον Μακέϊν, σύμφωνα με την δημοσκόπηση των Reuters/C-SPAN/Zogby που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Ο Ομπάμα συγκεντρώνει ποσοστό 48% έναντι 44% του Μακέϊν ανάμεσα στους Αμερικανούς ψηφοφόρους, στην δημοσκόπηση που έγινε σε εθνικό επίπεδο με ποσοστό λάθους 2,8%.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών αύξησε το ποσοστό του από 9% σε 13% στους ανεξάρτητους και από 7% σε 9% ανάμεσα στις γυναίκες, ενώ προηγείται με μικρή διαφορά του αντιπάλου του ανάμεσα στους Καθολικούς. Επίσης προηγείται ή συγκεντρώνει το ίδιο ποσοστό με τον Μακέϊν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με εξαίρεση τους ψηφοφόρους άνω των 70 ετών.

«Ο Ομπάμα φαίνεται να πηγαίνει καλά στις ομάδες που πραγματικά χρειαζόταν, όπως οι ανεξάρτητοι και οι γυναίκες», τόνισε ο Τζον Ζόγκμπι και πρόσθεσε: «ο Μακέϊν πρέπει να τα πάει καλύτερα μαζί τους».

Ο Μακέϊν, πρώην πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού και βετεράνος του Βιετνάμ, που έχει επικεντρώσει την προεκλογική του εκστρατεία σε θέματα ασφάλειας, συγκεντρώνει το ίδιο ποσοστό με τον Ομπάμα μόνο στις οικογένειες που μέλη τους υπηρετούν στο στρατό.

«Αυτό δεν είναι καλό σημάδι για τον Μακέϊν», υπογράμμισε ο Ζόγκμπι.

Η δημοσκόπηση που θα συνεχίζεται μέχρι τις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε από την Δευτέρα ως την Τετάρτη. Περίπου το 1/3 των ερωτήσεων έγιναν μετά την δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψηφίων.

Ο Μακέϊν ήλπιζε πως θα κερδίσει πόντους στην αναμέτρηση αυτή, αλλά όπως επισημαίνει ο Ζόγκμπι, από τις απαντήσεις των ψηφοφόρων προκύπτει ότι ο Ομπάμα κατάφερε να προηγείται ακόμα και κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες.

«Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων δεν βοήθησε τον εαυτό του στην αναμέτρηση, αυτό είναι ξεκάθαρο», είπε χαρακτηριστικά ο Τζον Ζόγκμπι.

Ο Ομπάμα κατάφερε να παγιώσει το πρόβάδισμά του στις περισσότερες δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η κρίση στην Wall Street επικέντρωσε το ενδιαφέρον όλων στην οικονομία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η προσέγγιση του Ομπάμα στο θέμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης εκτιμάται περισσότερο από τους ψηφοφόρους.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.203 ψηφοφόρων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή