Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιούσενκο ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την πρόθεσή του να διαλύσει Βουλή ώστε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, επικαλούμενος την αδυναμία της εθνοσυνέλευσης να εγκρίνει κρίσιμης σημασίας νομοθετήματα και την κατάρρευση της κυβερνητικής συμμαχίας το Σεπτέμβριο.
Σε μια σύντομη, μαγνητοσκοπημένη ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο πολιτικός που ηγήθηκε της λεγόμενης «Πορτοκαλί Επανάστασης» δεν έκανε απόλυτα σαφές πότε προτείνει να διεξαχθούν οι εκλογές. Το Σύνταγμα ορίζει ότι πρέπει να λάβουν χώρα σε 60 ημέρες μετά την διάλυση της Βουλής με προεδρικό διάταγμα.
Ο Γιούσενκο δεν διευκρίνισε εάν υπέγραψε ήδη το διάταγμα, και η ημερομηνία αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο δικαστικών προσφυγών, σύμφωνα με αναλυτές. Η Βουλή θα πρέπει να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό ώστε να διατεθούν κρατικά κονδύλια για την διοργάνωση των εκλογών.
«Το μέλλον πρέπει να το αποφασίσετε εσείς, ο λαός της Ουκρανίας», είπε ο Γιούσενκο.
Η χώρα έχει οδηγηθεί σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις μετά την ανάδειξη του Γιούσενκο το 2003, με την τελευταία το Σεπτέμβριο του 2007, όταν η ασταθής φιλοδυτική συμμαχία διατήρησε τον έλεγχο της βουλής.
Αντίπαλοι του προέδρου υποστήριζαν ότι η νέα διάλυση της βουλής θα επέφερε επικίνδυνη πολιτική αστάθεια κι απείλησαν ότι θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν στα μέτρα που θα προωθηθούν πριν την διακοπή των εργασιών τους τροποποίηση του Συντάγματος και να προκηρύξουν, επίσης, προεδρικές εκλογές.
Η θητεία του Γιούσενκο λήγει το 2010. Ομως οι αντίπαλοί του, τόσο η πρώην σύμμαχος και νυν αντίπαλός του, πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, όσο και ο πρώην πρωθυπουργός Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, έχουν τοποθετηθεί υπέρ της διοργάνωσης προεδρικών και βουλευτικών εκλογών ταυτόχρονα.
«Ηχεί η καμπάνα που αναγγέλλει το θάνατο της σημερινής κυβέρνησης», η οποία διάκειται ευνοϊκά προς την Δύση κι επιχειρεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και μελλοντικά στην Ε.Ε., δήλωσε ο Γιανουκόβιτς στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax. «Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον, να εξετάσουμε το πώς μπορούμε να συνενώσουμε το λαό γύρω από ιδέες για την βελτίωση της οικονομίας μας και την αποκατάσταση σταθερότητας και ειρήνης στην Ουκρανία».
Στέλεχος του κόμματος της Τιμοσένκο χαρακτήρισε την εξαγγελία του Γιούσενκο «αντισυνταγματική και παράλογη».