ΕΕ: Τι αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την ενέργεια

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022 12:37
UPD:12:43
INTIME NEWS/ © European Union
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάσε χθες τα βασικά στοιχεία του τέταρτου κατά σειρά πακέτου μέτρων έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Η πρόταση της Κομισιόν οριοθετεί το πλαίσιο των συζητήσεων μεταξύ των ηγετών των «27» χωρών της ΕΕ  στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά αύριο. 

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη για να προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατεπειγόντως. Επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή επειγόντως να προχωρήσουν με τα παρακάτω μέτρα λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά ενεργειακά μείγματα και τις εθνικές συνθήκες, καθώς και να αξιολογήσουν τον αντίκτυπό τους.

Ειδικότερα, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που είναι σε γνώση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

  • συμφωνεί για κοινή αγορά φυσικού αερίου ξεκινώντας με το να ξαναγεμίσουν οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις,
  • συμφωνεί για την ανάπτυξη ενός συμπληρωματικού δείκτη που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου,
  •  συμφωνεί για την εξέταση ενός προσωρινού δυναμικού διαδρόμου στις συναλλαγές φυσικού αερίου για να περιοριστούν οι τιμές, και
  • εστιάζει στη λήψη μέτρων για ενεργειακή αλληλεγγύη σε περίπτωση διακοπής των ροών φυσικού αερίου σε εθνικό, περιφερειακό και ενωσιακό επίπεδο

Επιπροσθέτως, προτείνεται προσωρινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμεύει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Πρόκειται ουσιαστικά για την επέκταση του «Ιβηρικού μοντέλου», το οποίο η Κομισιόν θεωρεί ότι αξίζει να μελετήσει περαιτέρω. Την πρόταση αυτή προωθεί δυναμικά η Γαλλία (που έχει ελάχιστο φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή λόγω των πυρηνικού στόλου που διαθέτει) και αποδέχεται η Γερμανία, αλλά δεν καλοβλέπουν χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και το Βέλγιο λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους που συνεπάγεται.

Τι άλλο αναφέρεται στο προσχέδιο 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο σκληρό τρόπο τις πρόσφατες αδιάκριτες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις και τις επιθέσεις με drone με στόχο αμάχους και πολιτικές υποδομές στο Κίεβο και σε όλη την Ουκρανία, αναφέρει το προσχέδιο. 

Παράλληλα στο προσχέδιο των συμπερασμάτων καταδικάζονται οι ενέργειες της Ρωσίας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και υπογραμμίζεται η στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας για διατήρηση της ασφάλειας και της διασφάλισης των εγκαταστάσεων.

Επίσης, σύμφωνα με το προσχέδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι τα εγκλήματα πολέμου κατά των Ουκρανών -για τα οποία αυξάνονται οι αποδείξεις- και η συνεχής καταστροφή πολιτικών υποδομών αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ καλεί τις αρχές της Λευκορωσίας να σταματήσουν να επιτρέπουν τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας με το να επιτρέπουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν το έδαφος της Λευκορωσίας και να παρέχουν στήριξη στο ρωσικό στρατό.

Σχετικά με το Ιράν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την αδικαιολόγητη και απαράδεκτη χρήση βίας από τις ιρανικές αρχές κατά των διαδηλωτών που διαδηλώνουν ειρηνικά, ειδικά εναντίον γυναικών, και καλωσορίζει τα περιοριστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν στις 17 Οκτωβρίου 2022 κατά των υπευθύνων για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επίσης, σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου Bloomberg, η ΕΕ πρόκειται να προτείνει την επιβολή κυρώσεων σε τρία άτομα και  μία οντότητα (Shahed Aviation Industries) του Ιράν για την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στη Ρωσία και τη συμμετοχή τους στην παροχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Μόσχα. 

Η Shahed Aviation Industries είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της σειράς ιρανικών drones Shahed που έχουν παραδοθεί στη Ρωσία και χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στην Ουκρανία. Τα άτομα που θα γίνουν στόχος των κυρώσεων είναι τρεις υψηλόβαθμοι στρατηγοί, όλοι σε υψηλού επιπέδου εποπτικές θέσεις και άμεση εμπλοκή στο πρόγραμμα UAV του Ιράν και τη συνεργασία του με τη Ρωσία.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή